Search
Close this search box.

Bošnjački nišani u Minnesoti

Džemat Islamic Community of Bosniaks in Minnesota, je osnovan u oktobru 2010.godine, sa željom Bošnjaka da imaju svoje duhovno i kulturno mjesto gdje će moći slobodno da dođu i da upražnjavaju svoje vjerske i kulturne aktivnosti. Od kako egzistiraju Bošnjaci na području Minnesote, borili su se na razne načine, da se okupe i da formiraju Džemat kako bi se njihova djeca a i oni sami mogli duhovno osnažiti i educirati o ljepotama naše vjere. U proljeće 2012.godine, kupuju napuštenu crkvu i preuređuju u prelijepu džamiju čija se vrijednost danas procjenjuje na oko 1.000.000 $. I tada njihovi snovi postaju stvarnost.

U ljeto 2016.godine, pojavila se ideja da Islamska zajednice Bošnjaka u Minnesoti kupi zemljište na kojem će formirati prvo Bošnjačko mezarje u Minnesoti. Prvi put kada se prezentirala ideja, kod džematlija je izazvala divljenje i radost a najvažnije od svega podršku. Na prvom Found Raising, koji se održao na Ramaznaskom Bajram namazu, skupljeno je 40.000$. Ova akcija se nastavila do Kurban bajrama te iste godine, gdje je prikupljen iznos od 150.000$. Te nakon borbe od nekoliko mjeseci za dobijanje dozvole, konačno i kupljeno 20 acres zemljišta, koje će da bude upisano na ime Džemata ICBMN, na kom će se izgraditi Bošnjačko mezarje. Tako da će današnji datum 23. Mart 2017.godine, biti upisan kao značajan datum u historiji našeg Džemata.

Sve ovo nebi bilo moguće, bez na prvom mjestu Allahove pomoći, Kojem smo neizmjerno zahvalni, a onda i našim vrijednim članovima Islamske zajednice Bošnjaka u Minnesoti, koji su svojim dobrovoljnim prilozima uspjeli da sagrade nešto svoje, kako bi na taj način očuvali vjeru i tradiciju. Čestitamo džemtlijama na uspješno privedenoj akciji i zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u realizaciji ovih hairli projekata. Molim Uzvišenog Allaha, da im njihov vakuf bude zaštita od Džehennemske vatre na Sudnjem danu.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

08. June 2024.

Finalno mektepsko tamičenje IZBSA