Čestitka glavnog imama povodom 1438. hidžretske godine

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Esselamu alejkum!

Poštovani imami, predstavnici i članovi džemata, dragi Bošnjaci i Bošnjakinje,

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, 1. oktobra 2016. godine sa zalaskom sunca nastupa nova 1438. hidžretska godina.

Ovaj najznačajniji događaj u historiji islama koji nas podsjeća na Poslanika Muhammeda a.s., na poduhvat njega i njegovih ashaba u očuvanja islama, izaziva divljenje u svima nama i nakon gotovo jednog i pol milenijuma. Svake godine iznova, podsjećamo se na život Poslanika i njegovih uputa koje ostaju do sudnjeg dana da ih slijedimo kako bismo stekli Allahovo zadovoljstvo.

Nova hidžretska godina je vrijeme kada i mi preispitujemo svoje postupke i naša djela koja smo učinili u protekloj godini, šta smo propustili i šta moramo popraviti u godini koja dolazi.

Neka nam nova hidžretska godina bude podstrek za činjenje dobrih dijela, za očuvanje naših rodbisnkih i komšijskih odnosa i povod da pomažemo one koji nas trebaju.

Molim Allaha dž.š. da njegova milost obasja puteve pomirenja cijelog Ummeta Muhammeda a.s., oprosta grijeha i da nam da snage da u 1438. godini napustimo sve ono što će štetiti nama, našim najmilijima i našoj Islamskoj zajednici.

KULLU ‘AMIN VE ENTUM BIHAJR

Mr. Sabahudin ef. Ćeman


Glavni imam

Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3