Čestitka muftije dr. Sabahudin-ef. Ćemana povodom 1441. hidžretske godine

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

SVIM DŽEMATIMA ISLAMSKE ZAJEDNICE BOŠNJAKA SJEVRNE AMERIKE

Predmet: Čestitka povodom 1441. hidžretske godine,

Uvaženi predstavnici džemata, poštovani imami, cijenjene džematlije i džematlijke,

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u petak 30. augusta sa akšam namazom nastupa 1. muharrem i početak 1441. hidžretske godine. Kao najznačajniji događaj u historiji islama koji je bio prekretnica za opstanak i širenje islama u stoljećima koja će doći, hidžra za svakog muslimana i muslimanku također treba da bude prekretnica u ličnoj nadogradnji i napuštanju svega što je loše i zabranjeno.

Živimo u vremenu u kojem društvo užurbano čini hidžru ali prema lošem, prema haramu, prema svemu onome sa čime naš Gospodar nije zadovoljan. Stoga i jeste potreba činjenja hidžre prema dobru, prema izvršavanju farzova, pojačanom ibadetu, te moralnoj i društvenoj odgovornosti. Ako kao pojedinci u tome budemo uspješni, uz Božiju pomoć doći će do hidžre i u društvu i društvenom moralu kao što imamo i u primjeru prve generacije koja nije učinila samo fizičko preseljenje iz Mekke u Medinu nego i hidžru društva i morala ostavljajući iza sebe lošu praksu i navike.

Moleći Uzvišenog Allaha dž.š. da nas nova 1441. hidžretska godina učini jačim u brobi protiv loših osobina i navika, boljim vjernicima, članovima naših zajednica i društva, primite moje iskrene selame.

Sabahudin ef. Ćeman

Muftja

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3