Bajramska čestitka muftije dr. Sabahudin ef. Ćemana.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U četvrtak 14. 6. 2018. g., sa prvim tekbirom akšamskog ezana i posljednjim ramazanskim iftarom, prema takvimu Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, sa žalom se opraštamo od mjeseca intenzivnog ibadeta i vlastitog preispitivanja, mjeseca ramazana, a s radošću dočekujemo Ramazanski bajram, blagdan nagrada, radosti, veselja i porodičnih okupljanja.

Svevišnji Allah nas je počastio blagodatima mjeseca ramazana u kojem svake godine ispunjavamo sve temeljne istine vjere, osim hadždža koji je obaveza onom ko je u mogućnosti, mjeseca u kojem se naša srca smiruju, nadahnjuju, učvršćuju i usidre u Njegovom veličanju i zahvalnosti. Taj mir i smiraj prenosimo i u naše porodice, našu zajednicu, čime ih učvršćujemo, obnavljamo snagu, preispitujemo i sastajemo sa samim sobom, svojim vrlinama i mahanama, propustima i dobrim stranama.

Svakog ramazana prolazimo kroz veliki Bedr sa samim sobom, iz kojeg izlazimo sa saznanjem da naša duhovna borba s bajramom ne prestaje, nego da nam stalno i uvijek valja na nju misliti i njoj se posvećivati, iako se radujemo oslobođenju od vatre džehennemske, nagradi ustrajnim obećanoj.

Gospodaru naš, učini nam bajramske blagdane najvećom vjerničkom radošću i nagradom za naš trud u danima i noćima ibadeta, ushićenosti naših duša, blagosti naših srca, koju ćemo izraziti kroz širinu naših ruku kojim radosno dočekujemo naše najmilije, naše prijatelje, obilazeći jedni druge i dijeleći radosti bajrama. Gospodaru naš, neka nam poruka ovog bajrama bude važnost i snaga džema’ata-zajedništva, koja u ramazanu posebno dolazi do izražaja, a koju smo osjetili u kolektivnim ibadetima: namazima, iftarima, mukabelama, teravijama, sadaki, dobročinstvu i svim drugim kolektivnim aktivnostima. Taj duhovni preporod koji smo u ramazanu iskusili na ličnom i kolektivnom nivou, treba biti zalog naših budućih uspjeha koje trebamo postizati zarad naše djece i naših budućih generacija.

Cijenjeni članovi Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, poštovani imami i predsjednici, članovi džematskih odbora, cijenjene džematlije, braćo i sestre, neka nam duhovni preporod Ramazana i radosti Bajrama učvrste našu vjeru, zajedništvo i međusobno povjerenje. Svima vama, vašim porodicama, kao i svim muslimanima i muslimankama, čestitam nastupajuće bajramske blagdane, sa željom da ih provedete u radosti i veselju sa svojim najbližim, prijateljima i komšijama.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Muftija dr. Sabahudin ef. Ćeman

KALENDAR DOGAĐAJA

13. May 2023.

Skupština IZBSA

01. September 2023.
16. September 2023.

Otvorenje džamije "Selam" u Grand Rapidsu