Čestitka muftije Sabahudin ef. Ćemana povodom nastupajuće nove 1443. hidžretske godine

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Poštovani imami, predstavnici i članovi džemata, dragi Bošnjaci i Bošnjakinje,

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, 8. augusta 2021. godine sa zalaskom sunca nastupa nova 1443. hidžretska godina.

Hidžra Poslanika Muhammeda a.s., i njegovih ashaba iz Mekke u Medinu je najznačajniji događaj u očuvanja islama, a plodove ovog historijskog događaja mi i danas ubiremo. Svake godine iznova, podsjećamo se na život Poslanika i njegovih uputa koje ostaju do sudnjeg dana da ih slijedimo kako bismo stekli Allahovo zadovoljstvo.

Hidžra je vrijeme kada i mi kao i ashabi Božijeg poslanika, treba da shvatimo da je vjera, dini islam, najveća vrijednost u životu muslimana i muslimanki i da za vjeru treba sve žrtvovati ali isto tako da se vjera ne smije dati ni za što. Bošnjaci u dijaspori ali i mnogi naši sugrađani u domovini, prošli su fizičku hidžru, napuštali svoje domove, spašavali svoje živote i nosili bajrak islama gdje god da su došli. Mi sada prolazimo duhovni dio hidžre; njegujemo vjeru i pravimo budućnost za naše potomke kako bi im ostavili emanet islama kao što su nama ostavili vrijedni ashabi u Medini, Allah im se smilovao. Stoga, važno je da konstantno radimo na sebi, da se trudimo da budemo još bolji vjernici i da se okupljamo oko naših džamija koje su centar djelovanja muslimana ma gdje živjeli.

Neka nam nova hidžretska godina bude podstrek za činjenje dobrih dijela, za očuvanje naših rodbisnkih i komšijskih odnosa i povod da pomažemo one koji nas trebaju.

Molim Allaha dž.š. da njegova milost obasja puteve pomirenja cijelog Ummeta Muhammeda a.s., oprosta grijeha i da nam da snage da u 1443. godini napustimo sve ono što će štetiti nama, našim najmilijima i našoj Islamskoj zajednici.

KULLU ‘AMIN VE ENTUM BIHAJR

Sabahudin ef. Ćeman

Muftija

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3