Search
Close this search box.

Čestitka muftije Sabahudin ef. Ćemana povodom nastupajuće nove 1443. hidžretske godine

Poštovani imami, predstavnici i članovi džemata, dragi Bošnjaci i Bošnjakinje,

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, 8. augusta 2021. godine sa zalaskom sunca nastupa nova 1443. hidžretska godina.

Hidžra Poslanika Muhammeda a.s., i njegovih ashaba iz Mekke u Medinu je najznačajniji događaj u očuvanja islama, a plodove ovog historijskog događaja mi i danas ubiremo. Svake godine iznova, podsjećamo se na život Poslanika i njegovih uputa koje ostaju do sudnjeg dana da ih slijedimo kako bismo stekli Allahovo zadovoljstvo.

Hidžra je vrijeme kada i mi kao i ashabi Božijeg poslanika, treba da shvatimo da je vjera, dini islam, najveća vrijednost u životu muslimana i muslimanki i da za vjeru treba sve žrtvovati ali isto tako da se vjera ne smije dati ni za što. Bošnjaci u dijaspori ali i mnogi naši sugrađani u domovini, prošli su fizičku hidžru, napuštali svoje domove, spašavali svoje živote i nosili bajrak islama gdje god da su došli. Mi sada prolazimo duhovni dio hidžre; njegujemo vjeru i pravimo budućnost za naše potomke kako bi im ostavili emanet islama kao što su nama ostavili vrijedni ashabi u Medini, Allah im se smilovao. Stoga, važno je da konstantno radimo na sebi, da se trudimo da budemo još bolji vjernici i da se okupljamo oko naših džamija koje su centar djelovanja muslimana ma gdje živjeli.

Neka nam nova hidžretska godina bude podstrek za činjenje dobrih dijela, za očuvanje naših rodbisnkih i komšijskih odnosa i povod da pomažemo one koji nas trebaju.

Molim Allaha dž.š. da njegova milost obasja puteve pomirenja cijelog Ummeta Muhammeda a.s., oprosta grijeha i da nam da snage da u 1443. godini napustimo sve ono što će štetiti nama, našim najmilijima i našoj Islamskoj zajednici.

KULLU ‘AMIN VE ENTUM BIHAJR

Sabahudin ef. Ćeman

Muftija

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

08. June 2024.

Finalno mektepsko tamičenje IZBSA