Search
Close this search box.

Čestitka muftije Sabahudin ef. Ćemana povodom nastupajuće nove 1445. hidžretske godine 

 Poštovani imami, predstavnici i članovi džemata, dragi Bošnjaci i Bošnjakinje, 

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, sutra 18. jula 2023. godine sa zalaskom sunca nastupa nova 1445. hidžretska godina. 

Hidžra kao najznačajniji događaj u historiji islama sa sobom nosi univerzalne pouke i poruke za čovječanstvo do Sudnjega dana. Mi se svake godine prisjećamo samog događaja i pokušavamo prenijeti njegovu važnost u naše svakodnevne živote. 

Za nas danas, možda i najznačajnija poruka hidžre je da se uvijek oslanjamo na Allaha dž.š. kao što su se Poslanik a.s. i njegovi ashabi oslanjali na Njega kada im je bilo najteže. Oni su u nevjerovatno teškim uslovima uspješno učinili hidžru, što nam također govori da nije dovoljno samo osloniti se na Allaha i čekati da nam od nekuda pomoć dođe, nego uložiti maksimalni trud na tom putu. Tada, Uzvišeni Allah daje izlaz i uspjeh. 

Naši svakodnevni životni putevi su prepuni izazova, porodičnih i poslovnih, često se nalazimo pred raskrsnicama važnih odluka, te uvijek moramo biti svjesni da je Allah taj koji pomoć daje: “Tebi se klanjamo i od Tebe pomoć tražimo” (El-Fatiha, 5). Kada u srcima nosimo ovo ubjeđenje, sa našim radom i uloženim naporom možemo očekivati pozitivne rezultate u porodici i na poslu, u Zajednici i državi. Ako su nam nijjeti iskreni i s ciljem sticanja Njegovog zadovoljstva, Allahova pomoć i pobjeda će doći. 

Molim Allaha Uzvišenog da nas učini od onih koji će se samo na Njega oslanjati i od Njega pomoć tražiti, da budemo marljivi u radu i da uvijek težimo ka vlastitom napretku i unapređenju Zajednice i društva u kojem živimo. Neka nam je berićetna nova 1445. hidžretska godina. 

KULLU ‘AMIN VE ENTUM BIHAJR 

Sabahudin ef. Ćeman 

Muftija 

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

08. June 2024.

Finalno mektepsko tamičenje IZBSA