Čestitka muftije Sabahudin ef. Ćemana povodom nastupajuće nove 1445. hidžretske godine 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

 Poštovani imami, predstavnici i članovi džemata, dragi Bošnjaci i Bošnjakinje, 

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, sutra 18. jula 2023. godine sa zalaskom sunca nastupa nova 1445. hidžretska godina. 

Hidžra kao najznačajniji događaj u historiji islama sa sobom nosi univerzalne pouke i poruke za čovječanstvo do Sudnjega dana. Mi se svake godine prisjećamo samog događaja i pokušavamo prenijeti njegovu važnost u naše svakodnevne živote. 

Za nas danas, možda i najznačajnija poruka hidžre je da se uvijek oslanjamo na Allaha dž.š. kao što su se Poslanik a.s. i njegovi ashabi oslanjali na Njega kada im je bilo najteže. Oni su u nevjerovatno teškim uslovima uspješno učinili hidžru, što nam također govori da nije dovoljno samo osloniti se na Allaha i čekati da nam od nekuda pomoć dođe, nego uložiti maksimalni trud na tom putu. Tada, Uzvišeni Allah daje izlaz i uspjeh. 

Naši svakodnevni životni putevi su prepuni izazova, porodičnih i poslovnih, često se nalazimo pred raskrsnicama važnih odluka, te uvijek moramo biti svjesni da je Allah taj koji pomoć daje: “Tebi se klanjamo i od Tebe pomoć tražimo” (El-Fatiha, 5). Kada u srcima nosimo ovo ubjeđenje, sa našim radom i uloženim naporom možemo očekivati pozitivne rezultate u porodici i na poslu, u Zajednici i državi. Ako su nam nijjeti iskreni i s ciljem sticanja Njegovog zadovoljstva, Allahova pomoć i pobjeda će doći. 

Molim Allaha Uzvišenog da nas učini od onih koji će se samo na Njega oslanjati i od Njega pomoć tražiti, da budemo marljivi u radu i da uvijek težimo ka vlastitom napretku i unapređenju Zajednice i društva u kojem živimo. Neka nam je berićetna nova 1445. hidžretska godina. 

KULLU ‘AMIN VE ENTUM BIHAJR 

Sabahudin ef. Ćeman 

Muftija 

KALENDAR DOGAĐAJA

13. May 2023.

Skupština IZBSA

01. September 2023.
16. September 2023.

Otvorenje džamije "Selam" u Grand Rapidsu