Search
Close this search box.

Čestitka muftije Sabahudin-ef. Ćemana povodom nastupajuće nove 1446. hidžretske godine 

Poštovani imami, predstavnici i članovi džemata, dragi Bošnjaci i Bošnjakinje,

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, večeras 6. jula 2024. godine sa zalaskom sunca nastupa nova 1446. hidžretska godina.

Hidžra je preseljenje Polsanika i njegovih ashaba iz Mekke u Medinu koju nisu učinili isključivo radi sebe, nego radi islama, zajednice i zajedništva – Ummeta. Oni su nam tim činom pokazali da je zajednica preča od svakog pojedinca, da je zajedničko djelovane vrjednije od pojedinačnog i da su zajednički rezultati dugoročniji.

Ashabi su znali da je pred njima težak put, ali su imali povjerenje jedni u druge i imali su ubjeđenje da će njihova žrtva imati dugoročnu dobrobit za Ummet, plodove koje mi i danas ubiremo. Na tom putu su imali iskren nijjet i nisu žalili za ličnim gubitcima. Kao zajednici i kao pojedincima potreban nam je iskren nijjet i moramo biti u stanju shvatiti namjere jedni drugih kako bismo stekli međusobno povjerenje i kako bismo ustrajali na ispravnom putu.

Dolaskom nove hidžretske godine imamo priliku da preispitamo sebe i svoj nefs, jer to je neophodan korak svakog naroda koji razmišlja o budućnosti. Preispitajmo svoje stanje kao narod, stanje naše domovine i zajednice te pojačajmo naša dobra i korisna djela, oslanjajući se na našeg Gospodara.

Molim Allaha Uzvišenog da nam podari snagu i jedinstvo, mudrost u poslovima, strpljenje u izazovima i da nam podari uspjeh u vlastitim i zajedničkim naporima. Neka nam je uspješna i berićetna nova 1446. hidžretska godina.

KULLU ‘AMIN VE ENTUM BIHAJR

Sabahudin ef. Ćeman
Muftija

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

08. June 2024.

Finalno mektepsko tamičenje IZBSA