Čestitka muftije Sabahudin ef. Ćemana povodom nastupajućeg kurban bajrama

Br: 01-SC-27/21

Phoenix, AZ: 08. zu-l-didždže 1442. god. po H.,

18. juli 2021. godine

SVIM DŽEMATIMA ISLAMSKE ZAJEDNICE BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE

Čestitka muftije Sabahudin ef. Ćemana povodom nastupajućeg kurban bajrama

Uvaženi glavni imami, poštovani imami, cijenjene džematlije, dragi Bošnjaci i Bošnjakinje,

Prema takvimu islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u utorak 20. jula 2021. godine nastupa prvi dan kurban bajrama.

Za svakog istinskog vjernika, kurban predstavlja ibadet spremnosti na žrtvu u ime Allaha dž.š. a po uzoru na žrtvu Ibrahima i njegovog sina Ismaila a.s. Njihovu vjeru je Gospodar iskušao najvećim mogućim iskušenjem, a oni su test bogobojaznosti, poniznosti i nesebičnosti položili na način da su svoje živote podredili Allahovoj volji. Allahova je milost da im je poslao kurban, ovna, kao nagradu za njihovo iskreno vjerovanje. Ako žrtvujemo svoj način života na Njegovom putu čineći dobra djela, bivajući pravedni, iskreni, bogobojazni i ponizni, Allah dž.š. će biti zadovoljan sa nama, primiti naše žrtve i primiti naše kurbane. Iz svakog našeg životnog iskušenja, Allah nas može izbaviti onim što je bolje za nas, samo ako se iskreno podredimo Njegovoj volji kako su to uradili Ibrahim i Ismail a.s., pa dovimo Allahu u ovim mubarek danima da budemo takvi vjernici.

Danas kada smo uskraćeni dovama i ibadetima na svetim mjestima Mekke i Medine, ne propustimo priliku da dovama u svojim džematima i kućama zatražimo od Allaha Uzvišenog oprost, strpljenje i iskrenost u djelima, za sebe i druge.

Čovječanstvo se zadnjih godinu i pol dana susreće sa velikim izazovima, ali samo istinski vjernik će izvući pouku iz svega i kroz nagradu obećanu strpljivima, ova dešavanja će prihvatiti i sa njima se sa strpljenjem nositi. Molim Uzvišenog Gospodara da izađemo iz ove situacije bogobojazniji i zahvalniji jer ćemo samo na taj način imati istinsku korist na ovom i na budućem svijetu ako Bog da. Neizmjerno smo zahvalni na mogućnosti da bajram namaz dočekamo u svojim džamijama te je potrebno da se i dalje pridržavamo mjera predostrožnosti koje su na snazi. Čuvajmo sebe, svoje porodice i druge ljude i ne dozvolimo da budemo sebeb nečije nesreće.

Molim uzvišenog Allaha da nam podari oprost, strpljivost i zadovoljstvo u našim porodicama, djeci, zajednici, poslovima i u svakom dobru što činimo zarad Gospodara svjetova.

Svima vama,vašim porodicama, članovima i pripadnicima islamske zajednice, od srca želim hairli i berićetne nastupajuće dane kurban bajrama, riječima

Bajram šerif mubarek olsun!

Sabahudin-ef. Ćeman

Muftija

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.