Čestitka muftije Sabahudin ef. Ćemana povodom nastupajućeg kurban bajrama

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Uvaženi glavni imami, poštovani imami, cijenjene džematlije, dragi Bošnjaci i Bošnjakinje,

Prema takvimu IZ-e u Bosni i Hercegovini u nedjelju 11. augusta nastupa kurban bajram. Dani bajrama su Božija blagodat vijernicima i prilika da učvrste stubove naše lijepe vjere dini islama, prilika da učvrstimo moralne vrijednosti, svoj dom i porodicu, rodbinske veze, prilika da učvrstimo naš odnost prema našoj zajednici. Draga braćo i sestre, bez vjere nećemo postići istinski uspjeh, bez vjere nema ni morala, ni toplog doma ni zdrave porodice, a bez zdravog doma i porodice nema ni zdrave zajednice.

Imajmo na umu kur’anski ajet: “Čuvajte sebe i svoje porodice od vatre” i neka nam on bude vodilja u našim svakodnevnim životima. Iskoristimo najodabranije dane u godini, dane mjeseca zu-l-hidždžeta, a posebno dan Arefata kada Allah dž.š. neizmjerno oprašta. Dok hadžije na Arefatu iz cijelog svijeta upućuju dove Uzvišenom, upućujmo ih i mi u svojim kućama i džamijama i budimo od onih koji će milost Božijeg oprosta dočekati kao postači.

Muslimani širom svijeta kurban bajram obilježavaju prinošenjem žrtve, kurbana, Uzvišenom Allahu dž. š., kako nam Gospodar i naređuje u suri Kevser: “Mi smo ti uistinu mnogo dobro dali, zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji. Onaj koji tebe mrzi sigurno će bez pomena ostati”. Braćo i sestre, izvršimo ovu naredbu Gospodara, zakoljimo kurban i pokažimo na taj način svoju samilost spram siromaha. Kako se Allah dž.š. smilovao Ibrahimu a.s. i njegovom sinu pokažimo i mi svoju milost prvenstveno prema svojoj djeci i porodici, rodbini, komšijama i pirajteljima. Imajmo uvijek na umu da smo mi jedni drugima braća, a Bošnjacima nema niko preći od Bošnjaka i dužnost je da brinemo o jedni drugima ma gdje živjeli.

Molim Uzvišenog Allaha dž.š. da ukabuli hadž našim hadžijama koji ove godine obilaze sveta mjesta i da se živi i zdravi vrate svojim najmilijima. Molimo Ga da primi naše kurbane i ukabuli naše ibadete. Molim Allaha dž.š. da nam otvori vrata svoje milosti, smekša naša scra, približi nas jedni drugima, sačuva od teških iskušenja, te da nas učini jačim i boljim, složnijim i tolerantnijim, pametnijim i mudrijim i da date nam blagodati iskoristimo na putu izgradnje jače i prosperitetnije zajednice.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Sabahudin ef. Ćeman

Muftija

KALENDAR DOGAĐAJA

07. October 2022.
08. October 2022.
15. October 2022.
22. October 2022.