Čestitka povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine


Br: 01-SC-04/22
Phoenix, AZ: 27. redžeb 1443. god. po H.,
                       28. februar 2022. godine

Allahov poslanik Muhammed, alejhi selam, je rekao: “Tako mi Allaha ti (Mekka) si mi najdraži dio zemlje, da me tvoji stanovnici nisu istjerali iz tebe, nikada nebi nastanio neki drugi dio.”

Najbolji primjer ljubavi prema domovini nam daje naš Poslanik, alejhi selam, koji je kroz gore pomenuti hadis iskazao svoju ljubav prema rodnoj grudi. Allah dž.š. kroz Kur’an nam skreće pažnju na važnost domovine kroz ajet kada od Benu Israila uzima zavjet da neće protjerivati jedni druge iz njihovih domova “…i da jedni druge iz zemlje vaše nećete izgoniti – vi priznajete da je tako i svjedoci ste.” (Bekare, 84.)

Bosanci i Hercegovci su položili ispit ljubavi i očuvanja domovine u periodu od njenog osamostaljenja pa do 1995. godine. Međutim, položiti jedan ispit ne znači da smo i diplomirali. Tokom posljednjih 30 godina mnoge smo ispite položili ali pred nama je još uvijek mnogo posla kojeg moramo uraditi kako bi krunisali naše dosadašnje napore.

Kroz historiju, Bošnjaci su se susretali sa izazovima opstanka, kako nacije tako i države, ali uz Allahovu pomoć, opstali smo do dana današnjeg i ništa nas na tom putu ne smije omesti, ni danas niti u budućnosti.

Kao nacija i kao pojedinci, shodno svojim mogućnostima, trebamo se i dalje uključivati u sve sfere očuvanja nezavisne Bosne i Hercegovine i na tom putu molim Uzvišenog Allah dž.š. da nam pomogne.

Povodom nastupanja 30 godina od referenduma za nezavisnost Bosne i Hercegovine, svim građanima Bosne i Hercegovine u domovini i dijaspori, Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike, čestita 1. mart, Dan nezavisnosti.

Sabahudin-ef. Ćeman

Muftija

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.