Čestitka povodom nove 1439. hidžretske godine

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, u srijedu, 20. septembra sa zalaskom sunca nastupa prvi dan Nove 1439. hidžretske godine.

Svaka nova hidžretska godina vraća nas sjećanjem na Hidžru Poslanika a.s., na taj duhovni prijelaz od mekanske istine do medinske pravde, kao jednom od najznačajnijih trenutaka u životu Božijeg Poslanika a.s. i povijesti muslimana, kao i na našu hidžru iz domovine, s nadom u bolje sutra i željom za ispunjenjem hidžretskog imperativa o izgradnji povjerenja, suživota i solidarnosti kroz ispit spremnosti na žrtvu na Allahovu dž.š. putu i provjeru jačine i stepena našeg imana.

U današnje vrijeme svjedoci smo jednog migracijskog talasa koji je zahvatio čitav svijet, a hidžra je fenomen koji se stalno i iznova ponavlja. Hidžra nije znak slabosti, nego moralna snaga, svijest i odanost istini i plemenitoj ideji, te samoprijegor i požrtvovanost za tu uzvišenu ideju, što je temelj i garancija svih budućih uspjeha i pobjeda.

Imajući u vidu da smo i mi muhadžiri, neki ekonomski, neki ratni i da smo došli u sredinu koja nije islamska, naša dužnost je da sačuvamo sebe i svoje porodice od svega onog što je negativno. Moramo očuvati našu vjeru, dini islam, naše džamije i džemate, naš identitet. Ne smijemo zaboraviti odakle potječemo. Moramo znati naše korijene, naš jezik kojim nas je naša majka uspavljivala, jezik naših nena i djedova, našu kulturu i tradiciju koji nas čine jedninstvenim i razdvajaju nas od drugih.

Cijenjeni članovi Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, poštovani imami i predsjednici, članovi džematskih odbora, cijenjene džematlije, braćo i sestre, radujmo se ovoj novoj godini i mubarek danima mjeseca muharrema i svim benefitima koje nam oni donose, a posebno poruku posta Ašure i sunnet razlikovanja od nemuslimana. Neka nam to bude još jedna prilika za preispitivanje, činjenje dobročinstva, međusobno povjerenje, potpomaganje i razumijevanje, te jačanje, progres i jedinstvo naše zajednice.

Molim Svevišnjeg Allaha da nam podari da naši opći interesi nadvladaju interese pojedinca, da živimo kao braća muslimani koji jedni druge nesebično pomažu, vole se u ime Allaha, uzdaju se i oslanjaju jedni na druge, kao što su to činili prvi muslimani, da pošteno radimo, strpljivo podnosimo sve životne tegobe, mirimo zavađene, dijelimo od svog imetka onima kojima je to potrebno, borimo se protiv svih zala i u svemu postupamo prema načelima Kur’ana Časnog i Sunneta Muhammeda, a.s.

Svima vama, vašim porodicama, kao i svim muslimanima i muslimankama, čestitam nastupajuću hidžretsku godinu, sa željom da je provedete u ljubavi, radosti, uspjesima, prosperitetu sa svojim najbližim, prijateljima i komšijama.

KULLU ‘AMIN VE ENTUM BIHAJR i ALLAH MUBAREK OLSUNUZ

Dr. Sabahudin ef. Ćeman

Glavni imam

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3