Čestitka reisu-l-uleme povodom nove 1437. hidžretske godine

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Sarajevo, 13. oktobar 2015. (MINA) –

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, sutra, u srijedu 14. oktobra 2015. godine je 1. muharrem 1437. hidžretske godine.

Povodom nove hidžretske godine reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je uputio slijedeću čestitku – poruku.

– Svaka nova hidžretska godina vraća nas sjećanjem na hidžru – preselenje muslimana iz Meke u Medinu 662. godine.

Nakon 13 godina poslaničke misije u Meki, Allahov poslanik Muhammed a.s. je dobio zapovijed od Allaha dž.š. da svoju misiju islama – mira i pomirenja među ljudima – širi dalje u Medini. Taj čin putovanja iz Meke u Medinu, taj duhovni prijelaz od mekanske istine do medinske pravde, naziva se hidžra, koja je jedan od najznačajnijih trenutaka u životu Božijeg Poslanika i povijesti muslimana.

Ova poruka ima posebnu važnost i značaj u današnjem muslimanskom svijetu u kojem se prolijeva muslimanska krv, vode ratovi i čini terorizam.

Pozivam muslimane Bošnjake Bosne i Hercegovine, regiona i dijaspore i sve muslimane u svijetu da ozbiljno shvate težinu hidžretskog imperativa o bratskom pomirenju i bratskoj solidarnosti, iskoriste duh hidžre i nastave s izgradnjom povjerenja, solidarnosti i suživota.

U tom duhu, svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori, imamima i uposlenicima Islamske zajednice čestitam novu 1437. hidžretsku godinu uz želju da svima bude sretna i berićetna.

KALENDAR DOGAĐAJA

13. May 2023.

Skupština IZBSA

01. September 2023.
16. September 2023.

Otvorenje džamije "Selam" u Grand Rapidsu