Četrnaesto druženje Bošnjaka trećeg medžlisa ICNAB-a u Pocono

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Na području Medžlisa 3, prethodnih dana održano je četrnaesto po redu druženje Bošnjaka u Poconu.
Sad već tradicionalno i jedinstveno druženje za prostore Sjeverne Amerike, ove godine je okupilo veliki broj vjernika, bošnjaka i bošnjakinja. Prema riječima organizatora, blizu hiljadu naših džematlija, došlo je iz svih krajeva ovog Medžlisa, od Hartforda do Erie-a, od Syracusa do Phildalephije, kako bi se unatoč udaljenosti i vremenskim prilikama okupili oko onoga što ih ujedinjuje, prije svega oko zajedničke im vjere, jezika, kulture i tradicije. Druženje je trajalo dva dana, 17. i 18. februar, da bi se u narednim danima produžilo u vidu seminara za Imame trećeg medžlisa.

Druženje je propraćeno brojnim sadržajima, u kojima su učešće uzeli i ovogodišnji specijalni gosti; gl. Imam ICNAB-a dr. Sabahudin ef. Ćeman, oblasni Imam trećeg Medžlisa prof. Muris ef. Neimarlija, zatim kurra hafiz Aziz ef. Alili, njegova hanuma Lamija Alili i Latif Moćević. Pored specijalnih gostiju, prisutan je bio i veliki broj omladine koja je svojim aktivnostima i nastupima dala doprinos realizaciji ovog velikog projekta. Prisutni su imali priliku čuti i vidjeti omladinu na sesiji za učenje Kur’ ana, zatim u dramskim nastupima i folklornim koreografijama, što je pokazatelj privrženosti ove omladine za Bosnu i Hercegovinu i za svoju vjeru, što je opet rezultat kvalitetnog rada i organizovanosti naših džemata na ovim prostorima.

Ako je suditi po onome što se imalo vidjeti, čuti i doživjeti na ovogodišnjim susretima, od učenja Kur’ ana, ilahija, razgovora, druženja i muhabeta, očekivati je uz Božju pomoć da naredni susreti budu još bolji, sadržajni, kvaliteniji, i što je najvažnije još posjećeniji, jer to i jeste cilj. Okupljanje oko onoga što nas ujedinjuje, radi dobra svih nas.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3