Čikago ne zaboravlja Srebrenicu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Već tradicionalno 11-og jula Bošnjaci u Sjevernoj Americi na različite načine obilježavaju Dan genocida nad Bošnjacima Podrinja i Srebrenice. Ove godine u svim našim džematima u Čikagu učeni su Tevhidi srebreničkim šehidima i organizovana predavanja u svrhu podsjećanja našeg naroda nad činjenicom da je srpski agresor u ljeto 1995.godine izvršio genocid nad golorukim bošnjačkim narodom.

U najvećem bošnjačkom džematu u Čikagu, džematu BICC ”Western”, u organizaciji džematlija većinom porijeklom iz Podrinja i Srebrenice upriličen je Tevhid kojeg su proučili imami hfz. Muriz ef. Mešić i Amir ef. Čauš, a svečanost je upotpunjena citiranjem stihova prijedorskog pjesnika Hazima Hadžalića koji na njemu svojstven način čuva sjećanja na stradanja Bošnjaka u Prijedoru i Srebrenici.

Također, Ja’sin pred duše srebreničkih žrtava proučen je u džematu ICC Greater u Northbrooku u prisustvu Bošnjaka, Turaka i Pakistanaca, a pručio ga je imam tog džemata dr. Hazim ef. Fazlić.

ProtestiispredBHkonzulatauČikagu

Uoraganizaciji ”Bratstva Bošnjaka preživjelih Genocid” održane su mirne demonstracije pred BH konzulatom u Čikagu, inače četvrte poredu. Na skupu je odana počast stradalim građanima Srebrenice i Podrinja. Uz intoniranje himne Bosne i Hercegovine državna zastava je spuštena na pola koplja. Na protestnom skupu uručeno je pismo konzulici EnisiHadžović, obzirom da se gosp. Brane Pećanac još uvijek nije udostojio pojaviti pred ovim skupom, a koje adresirano na Parlamentarnus kupštinu BiH. U pismu sei zražava nevjericada BiH nije usvojila Rezoluciju o Srebrenici, a koju je usvojio Evropski Parlament. Građani Čikaga traže hitno usvajanje ove Rezolucije i zahtjevaju da se 11. juli proglasi danom nacionaln ežalosti u cijeloj BiH. Bošnjaci u Čikagu obećali su da će nastaviti sa protestima sve dok se Rezolucija o Srebrenici ne usvoji.

Tevhid u priličen  i u AIC

U organizaciji Američkog islamskog centra i Udruženja Srebreničana u Čikagu, 11. jula 2014. godine, uprličen je iftar i proučen tevhid šehidima kako Srebrenice tako i cijele BiH. Lijepo i veličanstveno je bilo slušati učenje tevhida koji je vodio imam AIC-a dr.Senad ef. Agić uz harmoničnu pratnju na stotine džematlija koji su svojim prisustvom i učenjem doprinijeli značaju obilježavanja i sjećanja na nedužno stradale žrtve 11-og jula.

Prije nego što je imam proučio dovu, ovaj tevhid susvojim umilnim glasovima uljepšali najmlađi članovi, budućnost i svjetlost našeg džemata, jedanaestogodišnjaciAldin Salčinović, Omar Rašidagić i Kenan Hubjer. Lijepo ih je bilo i slušati i gledati, jer su zaista primjeri kako se sjetiti vršnjaka stradalih u ovom stravičnom genocidu i najdostojanstveniji način im dostaviti hediju.

Nakon teravih namaza upućena je dova za mir u svijetu, posebno za mir naše braće i sestara u Palestini, Siriji, Iraku, Burmi….

I.T./N.A.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3