Čudo ženskog aktivizma u džematu Syracuse, NY

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Hvala dragom Bogu iz džemata ISLAMSKI KULTURNI CENTAR BOSNJAKA SYRACUSE se često čuju lijepe Vijesti, a u posljednje vrijeme te vijesti sustižu jedna drugu. Džemat već odavno traži način kako efikasno riješiti potrebu za većim džamijskim prostorom pa je, Allahovom voljom, pronadjena ravna parcela zemlje od nekih stotinjak duluma sa već postojećom manjom zgradom na zemlji. Nakon što je od općine dobijena dozvola za gradnju džamije, 11. marta 2017.godine je održana izvanredno posjećena donatorska večera kako bi se sakupio novac za kupovinu pomenute zemlje. Par hefti nakon toga je zemlja i kupljena, a trenutno se radi na izradi detaljnih nacrta kako bi se uzela dozvola za početak radova na gradnji džamije.

Ovaj tekst ima namjeru da pokaze još jednu lijepu stvar koja se desila uporedo sa ovim projektom. Naime, u pripremi donatorske večere džematskom odboru su se javile tri vrijedne hanume sa željom da organizuju žene kako bi se večera pripremila onako kako to pristoji Bošnjacima koji su uvijek vrijedno dočekivali goste. Ove tri hanume su dale prijedlog džematskom odboru da pokušaju organizovati žene džemata Syracuse konkretno radi ove aktivnosti, ali i da pokušaju kvalitetnije organizovati vjerske i kulutrno-tradicionalne aktivnosti ženskog dijela džemata. Džematski odbor je objeručke prihvatio ponudjenu pomoć hanuma džemata.

Voditi džemat je teška zadaća koja je nekako pala na ledja muškaraca. Iako islam podržava ženski aktivizam, ipak muškarci prednjače u džematskim aktivnostima. Još od pripreme sale, ambijenta i same večere za donatorsku večeru i programima i aktivnostima u zadnja dva mjeseca ženski dio džemata Syracuse je pokazao da žene imaju mnogo želje, volje, ideja a i snage da urade izvanredne stvari u svojim džematima, Samo je potrebno da im se da prostora i da ih neko od njihovih prijateljica žena povede.

Džematski odbor je prihvatio pomoć i podržao aktivnosti naših hanuma, a one su prvo osvjetlale naš obraz pred gostima na donatorskoj večeri, a zatim su odmah nakon donatorske večere njihove aktivnosti nastavljene. U vrlo kratkom vremenu su organizovale nekoliko sijela i druženja za žene od kojih svako sljedeće je bilo posjećenije od prethodnog. Na zadnjem sijelu koje je održano u subotu 6.maja bilo je prisutno oko stotinjak žena i djevojaka. Naime, prije sijela 6. maja žene su organizovale dvodnevni “garage sale-garažnu rasprodaju” na koju su džematlije donosile stvari koje im ne trebaju, a nase hanume su ih prodavale. Zaradjeni novac će biti ukorišten za gradnju džamije. Druženje žena je počelo u subotu u šest sati predavanjem o ramazanu i kako iskoristiti vrijeme u ramazanu koje je održala muallima, a nakon toga je održana mini modna revija na kojoj su prikladne odjevne predmete nosile djevojke i djevojčice džematskog hora. Nakon modne revije te odjevne predmete su prisutne hanume mogle kupovati kako bi novom odjećom bile spremne za teravije u nadolazećem ramazanu. Odjeća je gotovo sva kupljena, a zarada od odjeće će biti koristena za druge aktivnosti. Sijelo je nastavljeno uz večeru i druženje žena do kasno u noć.

Posebno je važno napomenuti i istaći da kad god ove tri koordinatorke za aktivnosti žena pokrenu neki projekat ogroman broj žena iz džemata im se javi da volontira, što je stvar koja je vrijedna pažnje i pohvale. I mladje i starije žene se javljaju i uključuju u projekte za koje im je data prilika. Ovo nam govori da zapravo u nasim džematima ima ogroman potencijal ženskog aktivizma samo ga je potrebno oživiti i dati tim vrijednim hanumama priliku da pokažu sta mogu i umiju. Mi u džematu Syracuse, New York, smo veoma pozitivno iznenadjeni i podržavamo rad naših hanuma uz nadu da će ovako i jož bolje nastaviti u budućnosti, ako Bog da.

KALENDAR DOGAĐAJA

07. October 2022.
08. October 2022.
15. October 2022.
22. October 2022.