Dan Bošnjaka iz Grand Rapidsa u Mostaru

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

„Dan Islamskog kulturnog centra Behar (Grand Rapids, USA) u Mostaru“ naziv je manifestacije koja će se održati u subotu, 19. oktobra, u Kulturnom centru „Kralj Fahd“ u Mostaru, a domaćin je Muftijstvo mostarsko. Ovo je prvi put da se na ovaj način u BiH predstavlja jedna bošnjačka zajednica iz dijaspore, koja se može pohvaliti mnogim projektima, od izgradnje džamije u Grand Rapidsu, preko niza humanitarnih aktivnosti, pa do organizacije jedinstvenog literarnog natječaja u našoj književnosti, koji okuplja pisce iz zemlje i iz dijaspore, a jednim dijelom se realizira i kao natječaj na engleskom jeziku. Islamski kulturni centar „Behar“ iz Grand Rapidsa u Mostaru će biti predstavljen izložbom fotografija i činjenicama o dosadašnjem radu, a centralni dio manifestacije je promocija internacionalnog književnog natječaja i predstavljanje nagrađenih autora i radova na Petom natječaju ICC “Behar” i uručivanje plaketa.

Imam ICC „Behar“ Edip ef. Makić kaže da je namjera bila da se u domovini predstave aktivnosti koje ovaj centar vodi na planu književnog povezivanja pisaca u zemlji i u iseljeništvu, te dodaje:

– Već pet godina raspisujemo natječaj i dodjeljujemo novčane nagrade najboljim piscima, s ciljem da posvjedočimo jedinstvo našeg kulturnog, duhovnog, književnog i jezičkog prostora. Zbog toga promociju ovog literarnog natječaja želimo imati i u domovini, tim prije što je većina nagrađenih iz Bosne i Hercegovine. Dovoljno je reći da je jedan od laureata bio bošnjački klasik Isnam Taljić. Hvala Muftijstvu mostarskom koje je prepoznalo značaj našeg nastojanja. No, mi smo željeli da pod krovom ove manifestacije priredimo i još neke sadržaje bitne za bošnjački narod. Biće priređeno „Sjećanje na Aliju Izetbegovića“, jer je 19. oktobra deseta godišnjica preseljenja našeg prvog Predsjednika. Bit će priređena i jedinstvena tribina na kojoj će se javnosti obratiti trojica glavnih imama, iz Trebinja, Prozora i Livna, a koji će govoriti o bošnjačkoj borbi za povratak i ostanak na svojim ognjištima. Naša je ambicija da se manifestacija „Dan ICC Behar“ održava i narednih godina, u nekim drugim sredinama“ – kaže Edip ef. Makić.

Program manifestacije snimat će i emitirati MTV „Igman“.

Program manifestacije:

Muftijstvo mostarsko organizira Dan Islamskog kulturnog centra „Behar“ (Grand Rapids, USA) u Mostaru

Subota, 19. oktobar 2013. * Kulturni centar „Kralj Fahd“ Mostar

11:00
Predstavljanje Islamskog kulturnog centra „Behar“ (Grand Rapids, USA)
– Hasan Eminović
Promocija internacionalnog književnog natječaja i predstavljanje nagrađenih autora i radova na Petom natječaju ICC “Behar” (Grand Rapids, USA)
– mr. Fatmir Alispahić

12:00
Sjećanje na Aliju Izetbegovića (8.8.1925.-19.10.2003.)
– prof. dr. Džemaludin Latić
Predstavljanje rukopisa Dž. Latića „Šetnje s Alijom“
Moderator: Anes Džunuzović

13:00
Podne-namaz

14:00
Tribina: Bošnjaci u Hercegovini – stanje i perspektive
– Husein ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Trebinje
– Safet ef. Pozder, glavni imam Medžlisa IZ Prozor
– Dževad ef. Hadžić, glavni imam Medžlisa IZ Livno
Moderator: Hasan Eminović


Program će snimati i emitirati MTV „Igman“

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3