“Deset pitanja” sa Amir ef. Salihovićem

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

1.Selam alejkum Amir efendi. Na početku – recite nam nešto o sebi?

Alejkumu selam Vama i naravno mahsuz selam svim našim Bošnjacima i Bošnjakinjama. Rođen sam u Banovićima. Behram-begovu medresu sam završio 2000. godine, a kao imam u Sjedinjenim Američkim Državama, preciznije u džematu Islamske Zajednice Bošnjaka, Salt Lake City, Utah radim već punih sedam godina.

2. Koliko Bošnjaka živi u Saveznoj džavi Utah i kad je osnovan vaš džemat?

Najveći broj Bošnjaka živi u Salt Lake City-ju, glavnom gradu države Utah i prema podacima kojima raspolažemo, taj broj iznosi blizu 7.000 Bošnjaka. U martu 2007. godine pod nazivom “Islamic Society of Bosniaks in Utah” (ISBU) kod nadležnih organa u Salt Lake City-ju registrovan je džemat koji je odmah u startu okupio vjernike sa istim ciljem, idejom i vizijom – a to je borba za očuvanje i jačanje, prije svega islamskog, a zatim i tradicionalnog bošnjackog identiteta na ovim prostorima.

3. Utah je inače poznata kao “zemlja Mormona”. Kakvo je vaše iskustvo i iskustvo Bošnjaka u takvom okruženju?

Jako pozitivna iskustva imamo kada je u pitanju većinsko stanovništvo ove države, s obzirom da se osjećamo dobrodošlima. Činjenica, da su veoma religiozni i posvećuju puno pažnje svojoj vjeri, a u isto vrijeme nisu im strana ni učenja drugih vjera, pa tako i Islama. Nije za iznenaditi, kada u razgovoru s njima otkrijete koliko detalja iz islamskog učenja poznaju. Dojmovi koje ostavljaju na bilo koga ko posjeti ovu državu su fascinantni i ne ostavljaju nikoga ravnodušnim jer kroz praksu svoje vjere pokazuju zavidan nivo dostojan poštovanja bilo koga ko cijeni ljudske vrijednosti. Na taj način i naš džemat dobija njihovu podršku jer u suštini i naša misija je da izgradjujemo moralne vrijednosti kod ljudi.

4. Koji su izazovi s kojima se muslimani u Salt Lake City-u suočavaju?

Ono što je vjerujem, izazov svim muslimanima današnjice, da uvidimo čistoću našeg dina, razmislimo o ljepoti našeg karaktera i promijenimo pogrešne percepcije i opažanja prisutna danas. Sjećajuci se našeg Resula a.s. posebno u ovom mjesecu rebiul-evvelu, znamo da je bio vrijedjan, protjerivan, povređivan, ipak nije bio ometen da nastavi sa svojom misijom kojom je bio zadužen. Karakteristike koje su krasile njega, koje smo elhamdulillah i mi Bošnjaci naslijedili su izazov muslimanima, pa i nama u Salt Lake CItyu, da u savremenom društvu poštujemo i praktikujemo sunnet, te da postanemo praktični sljedbenici, odnosna praktična zajednica.

5. Pri kraju ste radova na džamiji. Šta nam možete reći o tom projektu?

U novembru, 2010. g. kupili smo baptističku crkvu, koju smo renovirali i obnovili. Prošle godine je džamija otplaćena, a već se izvode zavrsni radovi na vanjskom izgledu. Elhamdulillah, završavamo veliki projekat, uz pomoć svih naših džematlija, a želio bih da posebno istaknem Dr. Khosorow Semnani, koji nam je prvenstveno dao beskamatni kredit za kupovinu džamije, zatim otpisao $60.000 i ponovo donirao $80.000. Allah da ga nagradi kao i sve one koji odvajaju za ovakve hajr projekte.

6. The Salt Lake Tribune je nedavno objavio članak o vašem džematu i danu otvorenih vrata koji ćete održati 10. decembra 2016. godine. Šta je cilj ovog događaja?

Tako je! Cilj je pružiti priliku građanima da postave pitanja koja se odnose na sadržaj, poruke i vrijednosti islama, da se upoznaju sa izgledom i svrhom džamije, te da probudimo duh prijateljstva sa našim sugrađanima. Očekujemo dolazak velikog broja vjeskih lidera i predstavnika vlasti na lokalnom nivou.

7. Pored radova na džamiji kakve još aktivnosti se odvijaju u džematu?

Pet dnevnih namaza, obilježavanje značajnih datuma, druženja, mektebska pouka. Dakle zahvaljujući naporima džematskog odbora i džematlija koji su na vrijeme osposobili i renovirali unutrašnjost džamije, nismo bivali spriječeni da bilo koju od aktivnosti izostavimo.

8. Kakva je saradnja sa drugim džematima iz medžlisa 1? Koji vam je džemat najbliži?

Redovne aktivnosti medžlisa, mektebsko takmičenje, skupštine, zatim posjeta glavnog imama ICNAB-a u nekoliko navrata. Također smo u planu ugostiti i glavnog oblasnog imama i u narednom periodu oživjeti posjete obližnjim džematima, prvenstveno nama najbližeg džemata u Boise, ID.

9. Kako vidite razvoj vašeg džemata u budućnosti? Kojim izazovima ovog i budućeg vremena svi mi bi trebali posvetiti dosta pažnje?

Ono što je aktuelno su sveprisutne predrasude. Mi kao džemat želimo kroz aktivan susret sa životnim okruženjem i kroz transparentost u radu da doprinesemo u odstranjivanju takvih predrasuda.

Također mislim da je potrebno isticati i aktivirati pozitivne muslimanske ličnosti koje bi mogle poslužiti kao primjer nemuslimanima, ali i pripadnicima islama I ozbiljno bi trebalo analizirati koliko pažnje se posvećuje u radu sa ženama i analizirati da li su one u dovoljnoj mjeri uključene u aktivnosti islamskih zajednica.

10. Poruka za kraj čitaocima www.icnab.com?

Budimo od koristi našim džematima, jer ćemo najviše doprinijeti zajednički na putu dobra. Budimo ponosni na to što jesmo, prenesimo na naše mlađe te vrijednosti i sigurno ćemo uz Allahovu pomoć ispuniti svoju misiju koju imamo na dunjaliku. Mahsuz selam iz Salt Lake City-ja.

Bošnjačka džamija u Salt Lake City

Renovacije na džamiji

Pozivnica na dane otvornih vrata u džematu Salt Lake City

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3