“Deset pitanja” sa Jasmin-ef. Suljkanovićem

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

1.Esselamu alejkum. Na početku recite nam nešto o sebi.

Jasmin Suljkanović iz Kalesije, rođen 1988. godine u Tuzli. Karađoz-begovu medresu u Mostaru upisujem 2002. godine a istu sa odličnim uspjehom i primjernim vladanjem završavam 2006. godine. Početkom 2007. godine odlazim na Qatar Univerisity u Dohi, gdje uspješno završavam IV stepen( hight intermediate) engleskog i arapskog jezika. Povratkom iz Qatara 2009 godine upisujem četverogodišnji studij na Fakultetu Islamskih Nauka (FIN) u Sarajevu, teološki smjer koji uspješno završavam 2013. godine., i stičem zvanje profesora islamskih nauka. Od 2014. godine u braku sam sa suprugom Nelfidom Suljkanović. Godine 2016. sam radno angažovan kao stalni imam džemata Islamic Community of Bosniaks in Minnesota.

2.Predstavite ukratko vaš džemat, od kada postoji, imate li svoje prostorije, koliko članova imate, aktivnosti džemata kao i neke druge pojedinosti ako ih ima?

Džemat ICBMN smješten je na adresi 668 Broadway Street NE, 55413 Minneapolis, Minnesota. Inače ICBMN je osnovan u oktobru 2010. godine, željom Bošnjaka da imaju svoje duhovno i kulturno mjesto gdje će moći slobodno da dođu i da upražnjavaju svoje vjerske i kulturne aktivnosti. Džemat ICBMN ima 338 članova i smatra se jednim od jačih džemata na području Sjeverne Amerike. Inače članovi ICBMN-a dolaze iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i pretežno su izbjeglice koje su zatražile novi dom u Minnesoti poslije svih dešavanja i stradanja u ratnim zbivanjima ranih devedesetih godina u Bosni i Hercegovini.

Prvi plan našeg Džemata ICBMN je bio kupovina džamije. Vrijedne džematlije ICBMN-a su svojim dobrovoljnim davanjima, prikupili sredstva sa kojima su u 2012 godini bili u mogućnosti kupiti crkvu na pomenutoj adresi i pretvoriti je u džamiju. Objekat je plaćen preko$300.000 a vrijednost renoviranog objekta košta preko $1,000.000. Džamija ima preko 6500sf. Posjeduje veliki prostor za klanjanje, dječiju učionicu za vjeronauku, konferencijsku sobu i bibilioteku a u donjem dijelu džamije je velika sala sa savremenom kuhinjom i za održavanje velikih sastanaka. Inače džamija ima dvije abdesthane za muškarce i žene. Sve prostorije su pod video nadzorom.

Što se tiče aktivnosti u džematu ICBMN, klanja se svih pet dnevnih namaza, petkom džuma namaz, bajram namazi, dženaza namazi, vrše se šerijatska vjenčanja, uče se akike za novorođenčad, mektebska nastava, omladinska druženja, organizuju se ramazanska i bajramska druženja, održavaju se predavanja te mnoge druge aktivnosti.

Također u ljeto 2016. godine pojavila se ideja da mi Bošnjaci kupimo zemljište na kojem će se formirati prvo bošnjačko mezarje u Minnesoti, do Kurban bajrama te iste godine je prikupljen iznos od 150.000 dollara. Nakon borbe od nekoliko mjeseci za dobijanje dozvole, konačno 23 marta. 2017. godine, kupljeno je 20 acres zemljišta koje je u posjedu džemata i na kojem se ovih dana intezivno radi kako bi se u što skorije vrijeme stavilo u funkciju. Funkciju predsjednika džemata obavlja Majid-ef. Bradarić koji je ujedno i jedan od osnivača džemata, dok aktivnosti vjerskog karaktera obavlja imam Jasmin Suljkanović.

3.Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) uz podršku vašeg džmata organizuje 24. Susrete Bošnjaka Sjeverne Amerike u Minneapolisu. Očekuje se zavidan broj posjetilaca sa prostora Sjeverne Amerike kao i zvučna imena učesnika iz domovine i dijaspore. Kako vaš džemat i vi lično učestvujete u organizaciji ovog događaja i šta želite prestaviti/reći svima onima koji su prvi put u Minneapolisu?

Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike je zaista jedan prelijep događaj za nas Bošnjake u Americi a u isto vrijeme jedan odgovaran i veoma zahtjevan posao u smislu organizacije. Džemat ICBMN u gradu Minneapolisu je domaćin ovogodišnjih susreta i jedan od organizatora, te nam pričinjava zadovljstvo što ćemo moći ugostiti veliki broj Bošnjaka i Bošnjakinja sa područja Sjeverne Amerike. Koordinatori ispred džemata ICBMN-a za ovaj događaj su Majid-ef. Bradarić, Elvir Mujić I Jasmin-ef. Suljkanović. Mi smo tu kao koordinatori ali također moram istaći da najveću podršku imamo u našim vrijednim džematlijama koji će ponijeti veliki dio odgovornosti organizacije za predstojeće Susrete. Svima onima koji planiraju da posjete nas džemat i grad Minneapolis, toplo preporučujem da dođu i da ponesu lijepo raspoloženje a mi ćemo se potruditi da vas ugostimo na najljepši mogući način.

4.Kao što smo rekli ovo su 24. po redu Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike. U čemu vidite značaj kontinuiteta Susreta na prostoru Sjeverne Amerike?

Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike je projekat naše krovne orrganizacije ICNAB-a koja ima za cilj promovisanje pozitivnih vrijednosti među kojima je očuvanje naše bošnjačke kulture, bošnjačke tradicije, vjere Islama, prezenataciji naših uspješnih Bošnjaka i Bošnjakinja. Ovo je nesumnjivo najveći događaj za Bošnjake Sjeverne Amerike kojeg trebamo njegovati i podržavati i u amanet ostaviti genracijama koje dolaze posle nas.

5.Tema ovogodišnjih Susreta je “Očuvanje Bošnjačkog Identiteta – Preserving Bosniak Identity”. Koji su izazovi s kojima se vaš džemat i džematlije susreću vezanu za ovu temu?

Vrijednosti na kojima počiva naš identite pod pritiskom okruženja se urušavaju . Četri kompontete identiteta kod svih pa i nas Bošnjaka su: vjera, kultura, jezik i historija. Porodice su na velikom udaru gdje se ove vrijednosti uveliko gube. Vrlo često omladina djeluje zbunjeno tako da se veliki broj stidi vlastitog identiteta, pa se odlučuju identificirati sa okruženja u kojem žive. Ubrzana je asimilacija bošnjačke omladine u američko izazovno društvo, gdje sve više se svjesno izbjegava ono što je bošnjačko, posebno jezik, običaji, religija, tradicija, kultura, historija i dr. Trenutno jedine institucije pored porodice naravno, koje kroz razne aktivnosti pokušavaju privući omladinu da zavole ove vrijednosti i da uspore ovu asimilaciju su naši bošnjački džemati. Molim Allaha da nas pomogne na ovom putu.

6. Nekoliko gradova u blizini (Fargo, Sioux Falls, Moorhead) ima dosta Bošnjaka, ali nema našeg džemata. Organizujete li posjete tim gradovima?

Još uvijek nismo bili u mogućnosti organizovati posjete ovim gradovima gdje Bošnjaci žive ali uz Allahovu pomoć u skorije vrijeme ćemo i to realizirati.

7. Bili ste vodič na decembarskoj umri IZBSA, a pomažete Ismet-ef. u radu Ureda za hadž i umru. Koje aktivnosti će taj ured imati u narednom periodu i imate li nešto interesantno da podijelite sa nama?

Ured za hadž i umru Islamske zajednica Sjeverne Amerike radi i djeluje uspješno dugi niz godina pod rukovodstvom h. Ismet-ef. Zejnelovića. Od ove godine sam se priključio Ismet-ef., kako bi mu pomogao i olakšao u poslovima koje zahtjevaju uspješnu organizaciju i realizaciju hadža i umre. Elhamdulillah, ove godine u martu sam bio vodič na umru za 26 osoba. Jedna izuzetna ekipa ljudi, tako da su mi uveliko olakšali posao vodiča. Kako živimo u vremenu tehnologije i društvenih mreža, ove godine Ured za hadž i umru Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike je odlučio pokrenuti stranicu kako bi sve informacije vezane za hadž i umru bile dostupne na jednom mjestu i samim tim olakšali svima onima koji žele da dođu do njih.

8. Da li imate ikakav vid saradnje sa Ilhan Omar? Da li je moguće da se ona lobira da uđe u Bosnian Caucus?

Naš džemat je jedan od organizatora Muslim day at the Capitol u Saint Paul, gdje sam imao priliku da upoznam i Ilhan Omar. U narednom periodu ćemo raditi na tome da je dovedemo u našu zajednicu i uspostavimo bolju saradnju nas Bošnjaka u Minnesoti i nje kao zastupnice u američkom kongresu.

10. Šta želite da podijelite za kraj sa Bošnjacima Sjeverne Amerike?

Živimo u vremenu gdje se vrijednosti koje gradimo godinama mogu izgubiti u jednom trenutku. Čuvajmo svoje porodice, svoje i dostojanstvo drugoga, čuvajmo svoje džemate i tražimo društvo u kojem ćemo se osjećati lijepo i ugodno i odakle ćemo ponijeti lijepe uspomene. Ovo je ujedno i poziv svim Bošnjacima da dođu na Susrete u Minneapolis, da se podsjete na vrijednosti koje imaju a zaboravili su na njih, da budu u lijepom i pozitivnom društvu i da svakako ponesu lijepe uspomene na boravak u Džematu ICBMN i gradu Minneapolis.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3