Dobijena dozvola za gradnju prve džamije u državi Iowa

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Islamski i Kulturni Centar ,,Bošnjak“ Des Moines, Iowa u petak 17. marta 2017. godine, od Dallas County State of Iowa, dobio je građevinsku dozvolu za izgradnju prve džamije u državi Iowa.

Buduća džamija će nositi naziv ,,Es-Selam”, kao i sami vakufski kompleks na kome će se graditi džamija – nosi naziv ,, Es-Selam”.

Ovo je ujedno i prva džamija u državi Iowa, koja će biti izgrađena iz temelja i imati minaret. Sve dosadašnje zajednice muslimana, koje egzistiraju na području države Iowa, koriste objekte koji su preuređeni u mesdžide.

Džamija ,,Es-Selam“, se nalazi na lokaciji : 17772 141 HWY Diagonal , Granger, IA 50109, na vakufskom kompleksu ,, Es-Selam”.

Ujedno i prilazna ulica koja veže za 141 hwy, dobila je naziv ,,Bošnjak”, ovo je prva ulica u Americi koja nosi naziv ,,Bošnjak”.

Sama parcela vakufskog kompleksa ,,Es-Selam”, zauima kvadraturu od 120 dunuma zemlje, i već na ovoj lokaciji imamo uspostavljeno mezarje i prvu gasulhanu sa mesdžidom, koje služe svojoj namjeni.

Buduća džamija će imati 16,600 sq feet, odnosno 1,542 kvadratna metra. Sam objekat će biti izgrađen na dva sprata, na prvom spratu će biti klanjački prostor i mahfile za žene, sa kancelarijskim prostorom i abdesthanama za muškarce i žene. U donjem spratu će biti smještene mektebske učionice, kuhinja i multifunkcionalna sala za višenamjeske potrebe.

Dobijanjem dozvole za gradnju ove džamije Bošnjaci, su korak dalje u ostavrivanju zacrtanih ciljeva da što bolje i adekvatinije odogovorimo izazovima vremena i prostora, kako bi izgradili institucije koje će nam pomoći u očuvanju vjere islama i očuvanju našeg duhovnog korijena kojeg nosimo iz naše Bosne.

Posmatrajući ovu dozvolu u historijskom kontekstu, ova generacija Bošnjaka je počašćena time da nas je Dragi Allah dž. š. odabrao, da budemo kreatori i graditelji prve džamije u ovoj državi. A prvi su uvijek prvi!

Svjesni te časti, ali i odgovornosti koja je pred nama, kao i težine zadatka koji je pred nama, zahvaljujemo se, prije svega, našem Stvoritelju dž.š.koji nam je ukazao čast da budemo prvi u gradnji prve džamije.

Zahvalnost pripada i upravi Dallas County, sa kojima imamo izuzetno dobre odnose, na dozvoli za gradnju prve džamije, kao i onima koji su do sada na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovog projekta”.

Pred nama je period koji od nas izuskuje žrtvu i zalaganje, kako bi u što skorije vrijeme ugledali džamiju sa kubom, minaretom, da nam duša osjeti smiraj i zadovoljstvo.

Na slici ispod je predsjednik IKC-Bošnjak Elvedin Sivac prilikom preuzimanja dozvole u Dallas County.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3