Search
Close this search box.

Dodjela diploma i Prva mektepska Olimpijada u Saint Louis Islamic Center “Nur”

Saint Louis Islamic Centar, poznatiji pod nazivom džemat “Nur”, je jedan od dva džemata u St. Louis, Missouri koji radi i djeluje u sklopu Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA).

Ovaj džemat je jedan od džemata koji ima izuzetno velik broj učenika u mektebu i u proteklih nekoliko godina je konstantno upisivao preko 400 učenika. Poznat je kao džemat koji već dugi niz godina pokazuje izuzetne uspjehe na mektepskim takmičenjima održanim na nivou IZBSA, kao i raznim aktivnostima organizovanim na ovom području.

Iza ovakvih uspjeha stoji kontinuiran rad cjelokupnog džemata, i veoma organizovana mektepska nastava. Mekteb se realizuje vikendom, subotom i nedjeljom od 9:30 do 1:30. Cjelokupan rad mekteba vode dvojica uposlenih imama, a u radu mekteba učestvuju dvije muallime i oko trideset volontera koji ili rade sa djecom ili služe kao podrška da se mekteb realizuje na najbolji način. U svom radu imami konstantno koriste 130 Chromebook laptopa koje je džemata nabavio za efektivniji rad i provjeru znanja polaznika tokom godine.

Učenici pohadjaju mektepsku nastavu koja je organizovana na način da mekteblije svaki vikend pohadjaju časove historije islama, ilmihala, ispravnog obavljanja namaza, te čas memorizacije kur’anskih sura. Pored ovih časova učenici se poučavaju kur’anskom pismu na časovima sufare i pravilnog učenja Kurana na časovima Kurana. Tokom 2023/2024 godine 22 učenika su uspješno savladala arapsko pismo i postali novi učači Kur’ana u ovom džematu.

U subotu, 18. maja, povodom završetka mektepske godine organizovana je svečana dodjela diploma za učešće u mektebu, te posebne diplome onima koji su položili završne testove i položili sufaru.
Zahvalnice i skromne hedije džemat je uručio i svim učiteljima koji iz godine u godinu volontiraju i redovno dolaze da podučavaju djecu i pomažu rad mekteba.

U želji da se djeca nagrade, ali i da imaju najljepše uspomene iz džamije, ove godine je organizovana Prva mektepska Olimpijada “Nur”. Mnoga nasmijana dječija lica tog dana su dokaz tog uspjeha.
Djeca su se takmičila u sljedećim disciplinama : bacanje kamena s ramena, skok u dalj, trka na 100 m, štafeta na 200 m, bacanje i hvatanje jajeta, bacanje kesica, povlačenje konopca, slobodno bacanje u košarci, futbal, dodgeball.

Dok su učenici mekteba uživali u olimpijskim igrama i aktivnostima organizovanim za njih, roditelji i ostali članovi zajednice su u prostorijama džemata imali priliku učestvovati u health fair tj. sajmu zdravlja gdje im je bio izmjeren pritisak, šećer, izračunat indeks tjelesne mase i održane konsultacije sa dr. Mensur Koso.

Cjelodnevno druženje je proteklo u prelijepom ambijentu sa mnogo pozitivnih i ohrabrujućih komentara od strane učesnika što daje volje i želje za nove aktivnosti i nove projekte.

Posebna hvala svim sponzorima uz dovu Allahu, Milostivom da im ukabuli i poveća hajr opskrbu , kao i svim mnogobrojnim volonterima džemata bez kojih se ovo ne bi moglo organizovati, te omladinskoj grupi “Bedem” koji su i ovaj put bili na visini zadatka.

Čestitke svim pobjednicima Prve mektepske Olimpijade džemata “Nur”, a svim mekteblijama želimo korisno proveden ljetni raspust, da znanje koje su stekli u mektebu primijene i inkorporiraju u svoje svakodnevne životne aktivosti.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

08. June 2024.

Finalno mektepsko tamičenje IZBSA