Dodjela diploma za polaznike “Ljetne škole” u džematu Nur u St. Louisu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U petak, 26. juna 2015. godine u džematu Nur u St. Louisu je poslije klanjanja akšam namaza i zajedničkog iftara upriličena dodjela diploma za 48 polaznika “Ljetne škole”. Ovaj program se u džematu Nur održava već šest godina, a polaznici četiri sedmice prisustvuju nastavi svaki radni dan u terminu od 1 do 5 sati popodne. Polaznici su pohađali časove historije islama i Bosne i Hercegovine, kur’anskog pisma i tedžvida, općeg islamskog znanja i bosanskog jezika. Nastavu su vodili Eldin ef. Suša, Eldar ef. Malkić, Amina Suša, Anida Malkić i Hajra Muminović.

Cilj programa je bio da djeca steknu osnovno znanje o svojoj vjeri, zemlji, naciji, jeziku i kulturi, te da se odgajaju u duhu islama kako bi se spriječila njihova asimilacija i gubitak vjerskog i nacionalnog identiteta. Jedan od značajnih ciljeva “Ljetne škole” bio je i očuvanje bosanskog jezika i obogaćivanje vokabulara naše djece i omladine kroz literaturu na bosanskom jeziku, a zbog čega je program “Ljetne škole”, u potpunosti, implementiran na bosanskom jeziku.

Eldin ef. Suša je roditeljima koji su upisali svoju djecu u “Ljetnu školu” izrazio zahvalnost što su svoju djecu svaki dan dovozili u mesdžid kazavši da je to pokazatelj njihove želje da djeca odrastaju i odgajaju se u duhu islama i bošnjačke kulture. Takođe im je ukazao i na njihove obaveze prema djeci koja su im povjerena u emanet, te je posebno apelovao na roditelje da sa svojom djecom pričaju na bosanskom jeziku i da im svojim primjerom pokažu šta znači biti musliman i Bošnjak u praksi.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3