Dodjela mektebskih diploma u džematu Hartford

25. maj za prolaznike pored Bosansko-Američkog Islamskog Kulturnog Centra u Hartford-u znači “nema se gdje parkirat,” miriše roštilj i vrište djeca. Izgleda kao pravo slavlje, vašar. Međutim, za učenike mekteba i njihove roditelje ovaj dan je puno više od toga.

Na ovaj dan u džamiji se mladim muslimanima dodjeljuju diplome povodom svršetka mektebske godine. Nema sumnje, srca se ispune svim prisutnim, roditeljima, djeci i vjeroučiteljima jer svima njima se odaje priznanje. Roditeljima, dok gledaju kako im djeca primaju čestitke, odaje se priznanje za trud i podršku svom porodu pri usmjerenju na Allahov put.

Djeci je ovo opet poseban dan. Iz njihovih redova se čuje graja i sretno dobacivanje dok im prijatelji izlaze da prime diplome. S očiglednom nervozom i uzbuđenjem, svako dijete kad čuje svoje ime, izađe pred mihrab i uz pratnju gromoglasnog aplauza primi priznanje od svog vjeroučitelja.

Vjeroučitelji se također jako raduju ovom danu, ne zato sto je raspust konačno došao, nego što broj djece govori da su podijelili mnogo znanja, uradili puno dobra “fi sebilillahi.”

Danas se ceremonija dobro odužila, ne zbog bosanske neorganiziranosti, nego zato što je ovaj džemat podijelio 260 diploma za 260-tero svršenika mekteba, odnosno 12 grupa, mašallah. Pored imama, učenike je podučavalo jos 7 vjeroučitelja. Ove godine sufaru je završilo 39 učenika odnosno dvije grupe. Hatmu je proučilo 16 učenika.

Mekteb u Hartfordu nije samo subotom nego svakim danom. Imamu našeg džemata se slabo kad može doć na sijelo jer, Mirzet ef. Mehmedović, svaku večer ima barem jedan čas. Pored imama, dvije muallime predaju dva časa sedmično. No ni to nije moglo ni približno zadovoljiti volju roditelja da im djeca napreduju u vjerskom znanju. S toga, opet na inicijativu roditelja, nedavno je oformljena “skola Kur’ana,” gdje djecu 3 puta sedmično Kur’anu podučavaju dvije muallime iz džemata, uz finansijsku nadoknadu. Za dva mjeseca iz “škole Kur’ana” sufaru je završilo 12 polaznika.

Uz čestitku o svršetku godine učenici su na svojim diplomama dobili i podsjetnik o tome šta su to oni ustvari radili cijelu godinu, pa piše: “Uči, čitaj, proučavaj u ime Gospodara. ”

Nakon dodjele diploma klanjan je podne-namaz a potom su se džematlije počastili divnim jelima i slatkišima koje je jedan dobri Bošnjak iz New York-a sam velikodušno pripremio u čast sticanja znanja na Allahovom putu.

Lejla Duric

BAICC Hartford

2.6.2013

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.