Donacija Bošnjaka iz SAD kantonalnoj bolnici

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH Hamed ef. Efendić 14. juna uručio je direktoru kantonalne bolnice „dr. Safet Mujić“ u Mostaru dr. Zlatku Guzinu donaciju lijekova u vrijednosti od 32 000 KM.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su mostarski muftija Salem ef. Dedović i generalni sekretar Crvenog krsta Federacije BiH Namik Hodžić.

Donacija u lijekovima prema riječima direktora Guzina samo je jedan od vidova dugoročne saradnje i razumijevanja kantonalne bolnice „dr. Safet Mujić“ i Islamske zajednice u BiH.

“Drago mi je da su rukovodeći ljudi u Islamskoj zajednici prepoznali da je naša kantonalna bolnica mjesto gdje treba pomoći i dostaviti donaciju“, rekao je Guzin.

Akcija prikupljanja lijekova i sredstava za kupovinu lijekova, kako je naglasio ef. Efendić, provedena među Bošnjacima Sjeverne Amerike i u relativno dugom periodu uspješno realizirana zahvaljujući entuzijazmu Sabahudin-ef. Ćemana. Jedan dio donacije u lijekovima ranije je uručen kantonalnoj bolnici u Travniku. „Rijaset IZ u BiH prepoznaje potrebe stanovništva na području BiH i nastoji sa džematima u dijaspori pomoći svim ljudima u BiH, a posebno ustanovama i institucijama” kazao je ef. Efendić. “Ovo je mjesec u kojem pokušavamo potaknuti ljude da iskažu solidarnost sa drugim ljudima. Vodimo aktivnosti stipendiranja učenika, pomaganja iznemoglih, bolesnih i socijalno ugroženih kategorija stanovništva“, rekao je Efendić.

Svesrdnu podršku ovoj akciji pružili su udruženje “Svitanje“ i Crveni krst Federacije BiH osiguravši formalno pravne procedure uvoza lijekova bez plaćanja carina i PDV-a. “Drago nam je da smo na taj način doprinijeli poboljšanju stanja u zdravstvenom sektoru, a nadam se da će to imati efekta na uštede bolnice i da će imati efekta u liječenju pacijenata“, istakao je generalni sekretar Crvenog krsta Namik Hodžić.

Muftija mostarski Salem ef. Dedović izrazivši zahvalnost svima koji su na bilo koji način učestvovali u ovoj akciji podsjetio je da kantonalna bolnica dr. Safet Mujić ima vitalni značaja za Mostar i Hercegovinu u cjelini. “To je težišni projekat našeg naroda i zato ovu gestu razumijemo i kao snažnu podršku. Posebno je lijepo da je ovo realizovano u ramazanu i nadam se da je ovo poruka da svi trebamo biti u transmisiji dobra i dobrih inicijativa“, kazao je muftija Dedović.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3