Dopis Islamske zajednice Bošnjaka u Washingtonu – Seattle o devastiranju mezarja

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Poštovana braćo i sestre!

Ovim putem želimo da obavijestimo cijelu bošnjačku javnost da smo iznenađeni prizorom koji smo doživjeli na našem mezarju u Seattle.

Na lijepo uređenom mezarju u kojem se ukopavaju naši Bošnjaci u jednom mirnom kraju u Seattle, na žalost, desilo se nešto što nikada nismo slutili da se ovdje u Americi može dogoditi. Devet mezarova je devastirano i na brutalan način su nišani polomljeni i razbacani. Ne znamo iz koje namjere i koji su motivi počinioca bili, ali smo iznenađeni prizorom onoga što smo vidjeli da ni mrtvi koji su našli svoj smiraj i koji su ukopani na našem Bošnjačkom mezarju u Seattlu ne mogu mirovati.

Islamska zajednica Bošnjaka u Washingtonu je na vrijeme obavijestila policiju koja je, na žalost, došla tek 18 sati nakon našeg obavještenja da napravi uviđaj o onome što se dogodilo na našem mezarju. Obavještena je i javnost, a putem medija na nekoliko TV programa objavljen je prilog o onome što se dogodilo na mezarju.

Zabrinuti smo zašto se ovo dogodilo, nismo vjerovali da se u jednoj državi kao što je Washington može ovako nešto da se dogodi. Zabrinuti smo koji je motiv počinioca jer naša zajednica je zaista izuzetno organizovana i ima izuzetnu saradnju sa svim drugim zajednicama različitih konfesija koji se nalaze na prostoru države Washington.

Nadamo se da se ovakvi momenti neće ponoviti, ali nam daje obavezu da moramo biti oprezni, i da nas Bošnjake ovakvi momenti sve više približe kako bi na najbolji način zaštitili ono što smo mukotrpnim radom sticali i obezbjeđivali da olakšamo život našem narodu koji se nalazi širom svijeta.

KALENDAR DOGAĐAJA

13. May 2023.

Skupština IZBSA

01. September 2023.
16. September 2023.

Otvorenje džamije "Selam" u Grand Rapidsu