Dr. Elias Tauber posjetio džemat u Phoenixu

Proteklog vikenda u džematu Phoenix upriličena je posjeta dr. Eliasa Taubera, istaknutog bosanskog Jevreja. Dr. Tauber je tokom službene posjete Tucosnu, AZ izrazio želju da posjeti obližnji džemat i tom prilikom predstavi svoje naučne radove i knjige kao i dugogodišnje istraživanje o odnosim Jevreja i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

Za prisutne džematlije dr. Tauber je održao veoma interesantno predavanje o odnosima Bošnjaka i Jevreja u BiH zadnjih 500 godina te je tom prilikom iznio izuzetno interesantne priče o tome kako su Bošnjaci spašavali Jevreje tokom Osmanskog carstva a posebno tokom Drugog svjetskog rata. Potom se osvrnuo i na posljednji rat u BiH kada su Jevreji spašavali Bošnjake i pomagali im da izađu iz opkoljenog Sarajeva, što je kako je dr. Tauber naveo, naki način vraćanje duga Bošnjacima za ono što su oni uradili za jevrejski narod u Drugom svetskom ratu.

Dr. Tauber je također predstavio dvije knjige na pomenutu temu koje je poklonio za džematsku biblioteku, te pobliže upoznao sve prisutne o budućim prijektima na kojima radi a od kojih je naistaknutiji projekat obilježavanja 200 godina od pobune Bošnjaka protiv osmanske vlastele u Mostaru a radi zaštite jevrejskih prava, što je prva pobuna obićnih ljudi kako bi se zaštito jevrejski narod u historiji Jevreja.

Džemat Phoenix je zahvalna dr. Tauberu na želji da, pored toliko destinacija, odabere baš jedan Bonjački džemat, te da svoje slobodno vrijeme iskoristi za posjetu.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.