Dr. Tarik Zaimović u Čikagu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U okviru posjete Islamskoj Zajednici Bošnjaka u Sjevernoj Americi (ICNAB) i našem medžlisu, medžlisu Midwest, džemat Western je u subotu, 7-og septembra, posjetio osnivač fondacije Popis 2013., dr. Tarik Zaimović.

Mnoštvo sumnji i strahova dr. Zaimović je odstranio informacijom da dijaspora može biti popisana kao sastavni dio stanovništva Bosne i Hercegovine i bez boravka u BiH za vrijeme popisa!

Dr. Zaimović je u svom predavanju ukazao na značaj bošnjačke dijaspore u okviru predstojećeg popisa stanovništva u mjesecu oktobru ove godine i značaju samog popisa za bošnjački narod.

Domaćin ovog predavanja, imam hfz. Muriz ef. Mešić, podsjetio je prisutne na brošuru čiji je autor Fondacija Popis 2013., a koju možete preuzeti na na web stranici www.rijaset.ba. U njoj, kako kaže, možete u najkraćim crtama pronaći sve odgovore u vezi predstojećeg popisa stanovništva u BiH, kao i najznačajnije informacije u vezi popisa bh dijaspore, od kojih su:

– Dostaviti sljedeće informacije članovima svojih porodica ili rodbini: ime i prezime svih članova Vas koji živite u dijaspori, datume rođenja i jedinstvene matične brojeve!

Ukoliko nosilac domaćinstva kome ste povjerili da popuni Vaše listove kod popisivača izjavi ili navede informaciju da ste privremeno odsutni iz BiH i da ste u proteklih 12 mjeseci već jednom boravili u BiH, te da će Vaša naredna posjeta također biti u narednih nekolko mjeseci, ponovo ne više od 12 mjeseci, takva izjava će biti zakonski ispravna i bit ćete upisani kao stanovnik BiH! Ukoliko pak navedete da ste odsutni više od 12 mjeseci ili da u BiH nećete dolaziti u narednih 12 mjeseci vi ćete automatski biti isključeni iz zvaničnog popisa stanovništva BiH i biti navedeni kao dijaspora bez ikakve značajnije uloge!

– Ne popisivati se putem web stranice i interneta, jer na taj način zvanično se ne ubrajate kao stanovnik BiH.

– Izjava Vašeg člana porodice koji Vas bude zastupao kod popisivača je legalna i dovoljna! Nikakvi dokumenti nisu potrebni niti ih popisivač smije tražiti od Vas ili člana Vaše porodice koji Vas zastupa, kao ni punomoć!

– Posebno naglasiti da se kao Vaša etnička pripadnost navede ime Bošnjak, Vaša vjeroispovijest je islamska, Vaš jezik je Bosanski jezik!

Nakon zaista obuhvatnog i zanimljivog predavanja dr. Zaimovića, imam našeg džemata hfz. Muriz ef. Mešić, zahvalio se svim kolegama imamima koji su prisustvovali ovom predavanju: dr. Muazu ef. Redžiću (BCC, Grand Rapids),dr. Senadu ef. Agiću (AIC), Amiru ef. Čaušu (BICC) i Suvadu ef. Čauševiću (WBIKC), kao i predstavnicima bošnjačkih medija u Sjevernoj Americi: Mirasadu Alibašiću (Bosna TV), Nihadu Krndžiji (Radio Naša Riječ Čikago), Salviru Salčinoviću (Radio Glas Bošnjaka) i Mujki Eroviću (novina Ujedinjena BiH).

Ovo predavanje ne bi bilo ovako lijepo organizovano bez požrtvovanosti članova džematskog Odbora našeg džemata, hadži Ruždije Đerleka, Amira Ahmetovića i Adisa Alića, kao ni ostalih članova džemata koji su uzeli učešća u organizaciji ovog druženja!

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3