Dva događaja 11. jula za Srebrenicu u centru Čikaga

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

SPOMENIK SJEĆANJA “Što Te Nema?”

Dva događaja obilježavaju genocid u Srebrenici različito. “Što te nema” pristupa genocidu u Srebrenici preko umjetnosti da privuče pažnju Amerikanaca. Postavljeni fildžani sa bosanskom kafom čekaju one kojih nema, oni neće doći – oni su žrtve genocida. Prolaznici, znatiželjno prilaze postavljenim fildžanima i pitaju se šta oni predstavljaju. Njihovu znatiželju dočekuju aktivisti “Što te nema” pričom o genocidu – na engleskom jeziku.
#StoTeNema #monument #Srebrenica #NeverAgain#stotenemachicago2017

Spomenik sjećanja “Što Te Nema?” se svakog 11. jula postavlja u drugom gradu u bliskoj saradnji sa BiH dijasporom i svima koji žele obilježiti dan godišnjice genocida u Srebrenici. Sačinjen od fildžana napunjenih kafom, koji se prikupljaju od bosanskohercegovačkih porodica iz cijelog svijeta, spomenik “Što Te Nema?” putuje svijetom kao nomad.

“Što Te Nema?” davanaesti put
Organizator apelira da se doniraju fildžani za spomenik “Što Te Nema?” koji se ove godine postavlja po 12. put i na taj način, pomogne da ukupan broj sakupljenih fildžana bude što bliži broju ukopanih žrtava u Potočarima. Svaki fildžan je vrijedan, jer simbolično predstavlja jedan izgubljeni život…

Ovogodišnja postavka će biti održana od 9:00 – 21:00 sati, 11. jula na Daley Plaza u Čikagu. #ŠtoTeNema #fildzan #spomenik #genocid

SVI SU DOBRODOŠLI!

-Pitanja? Kontaktirajti umjetnicu i autora projekta:
Aida Šehović (sto.te.nema.monument@gmail.com)

-Pitanja? Kontaktirajti koordinatora projekta za Čikago:
Asja Dizdarević (773) 931-0894

SREBRENICA COMMEMORAITON DAY

“Srebrenica Commemoration Day” se sjeća žrtava genocida, ne samo Srebrenice nego i svih žrtava gdje god se prostire genocidom nastala takozvana “Republika Srpska”. Aktivisti ispred konzulata BiH u Čikagu spuštaju državnu zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja uz zvuke himne Bosne i Hercegovine. Potom prisutni prouče Fatihu za duše naše braće i sestara žrtava genocida. Krajni cilj “Srebrenica Commemoration Day” je primorati predstavnike Srba u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da usvoje “Rezoluciju o Srebrenici”. Ovom rezolucijom je utvrđeno da su vojne i policijske snage takozvane Republike Srpske počinile genocid u Srebrenici. Rezoluciju je usvojio Evropski Parlament, Parlamenti Kanade i Australije kao i Kongres i Senat SAD, te pojedine države SAD-a među kojima je i država Ilinois.

Učesnici i jednog i drugog okupljanja – zajedno
U 2:45 PM ispred konzulata BiH u Čikagu biće spuštena zastava Bosne i Hercegovine na pola koplja. “Srebrenica Comemmoratin Day” poziva sve učesnike “Što te nema” da prisustvuju ovom činu između 2:30 i 3:00 PM, da malo predahnu, a potom će se svi prisutni okupljeni oko ” Srebrenica Commemoration Day” zaputiti prema Daley Plaza i pridružiti umjetničkoj postavci “Što te nema”

SVI SU DOBRODOŠLI!
Informacije za ovu inicijativu može se dobiti od Idhana Tahirovica na email: bosniakbrotherhood@genocidebosnia.org ili realtorindy500@gmail.com. Informacie se također mogu dobiti pozivom na 773-936-4545.

KALENDAR DOGAĐAJA

13. May 2023.

Skupština IZBSA

01. September 2023.
16. September 2023.

Otvorenje džamije "Selam" u Grand Rapidsu