Dvije proklamacije “Dan Sjećanja Srebrenice” državnika grada Lawrenceville dodijeljene Zajednici Bošnjaka Džordžije

Zajednica Bošnjaka Džordžije u Lawrenceville-u je održala Dan sjećanja povodom 20 godina nakon 1genocida u Srebrenici. Programu je prisustvovalo više od 1000 ljudi. U samom uvodu je rečeno da je Srebrenički genocid najgori zločin počinjen nakon Drugog svjetskog rata. Iako je teško da se prisjetimo ovog najgoreg zla, ne smijemo nikad zaboraviti Srebrenicu. Pogotovo zato što je Rusija uložila veto na proklamaciju Ujedinjenih nacija koja glasi da je u Srebrenici počinjen genocid. “Iskoristimo naš glas za one koji su izgubili svoj” poručila je omladina Atlante.

Na komemorativnom skupu su preživjeli svjedoci, predstavnici grada Lawrenceville i predstavnici Zajednice Bošnjaka Džordžije održali dirljive govore. Gwinnett County i City Council su izdali proklamacije u znak sjećanja na žrtve Srebrenice. Predstavnici ovih institucija su osudili genocid i dali podršku preživjelim Srebrenicanima. Keith Roche, član Lawrenceville City Council i Nicole Hendrickson, predstavnik Gwinnett County su pročitali proklamacije zvane “Dan Sjećanja Srebrenice”. Oni su naglasili prisutnima da su dobro došli i da im je drago što ponovo grade svoj život bas ovdje.

Imam Zajednice Bosnjaka Džordžije, Ismet Zejnelović se obratio sa porukom da je genocid uništio multietnišku Bosnu i Hercegovinu, gdje su mnogi narodi živjeli i praktikovali različite vjere u slozi.

Predsjednik Zajednice Bošnjaka Džordžije, Nail Ćubro je oštro osudio sve koji su znali da će genocid biti počinjen, a nisu to spriječili. On je isto naglasio da trebamo opominjati i druge da čine što više da se ovaj strašan čin više nikad nikome ne dogodi.

Omladina Atlante je i ovaj put pokazala da na mladima svijet ostaje jer su dočli u velikom broju da podrže ovaj komemorativni skup.

Brad Smith, veliki prijatelj Zajednice Bosnjaka Džordžije je dosao da podrži “Dan Sjećanja Srebrenice” i podijeli tugu sa nama.

Poslije komemorativnog skupa, Zajednica Bošnjaka Džordžije je otvorila sobu genocida u prostorijama svoga centra. Slike su govorile više od bilo koje riječi. Zatim je uslijedio iftar, a poslije tevhid pred duše šehida.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.