Džemati Medžlisa 3 održali Susrete omladine

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Piše: Amsal-ef. Memić

U subotu, 28. maja 2016.godine, u organizaciji medžlisa 3 (Northeast) Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB) koji broji 21 džemat održano je mektebsko takmičenje i Susreti omladine, a domaćin je bio džemat Hartford,CT. Dan prije takmičenja (petak) nekolicina džemata je pristigla, a domaćin je pripremio prigodnu večeru i druženje sa gostima, dok je omladina džemata Hartforda napravila druženje za omladinu uz međusobno upoznavanje.

Prije samog početka takmičenja koje je planirano za 10 sati, ispred džamije su vrijedni domaćini pripremili zajednički doručak za sve prisutne. Nakon doručka i registracije 37 takmičara uslijedio je pismeni-online test na kome se provjeravalo znanje iz Akaida, Ibadata, Ahlaka i Historije islama za tri kategorije polaznika mektebske nastave od najmanjih do nešto starijih polaznika.

Cijelokupni materijal kojeg su takmičari trebali pripremiti je bio dostupan u online formi te kroz testove kojeg su imami medžlisa 3 vrijedno pripremili su olaksali i profesionalizirali kako pripreme tako i samo takmičenje. Bilo je prelijepo vidjeti naše takmičare kako koriste laptope, tablete, iPad-ove, mobitele, i druga tehnička pomagala provjeravajući svoje znanje o našoj plemenitoj vjeri.

Nakon testa je održano takmičenje u Kiraetu (učenju Kur’ana) na kome se provjeravalo poznavanje kur’anskih sura. Ovaj dio takmičenja je održan u mesdžidu džemata pred tročlanom komisijom sa oblasnim imamom u jednom svečanom duhu na kojem su prisustvovali mnogi gosti kao i džematlije džemata Hartforda. Nakon završenog ispita iz Kiraeta sabrani su bodovi iz pismenog i usmenog ispita te su proglašeni najbolji takmičari po kategorijama, i to:

Kategorija 6-8 godina:

1.mjesto – Sendetović Emira (Džemat Hartford)

2.mjesto – Durić Ibrahim (Džemat Erie)

3.mjesto – Korkutović Salma (Džemat Hartford)

Kategorija 9-11 godna:

1.mjesto – Konjhodžić Halima (Džemat Clifton)

2.mjesto – Memišević Adna (Džemat Syracuse)

3.mjesto – Hajder Ajla (Džemat BIA Utica)

Kategorija 12-16 godina

1.mjesto – Hirkić Ardinela (Džemat Syracuse)

2.mjesto – Hamidović Edina (Džemat Hartford)

3.mjesto – Hajder Adnan (Džemat BIA Utica)

Ovi takmičari su pored zahvalnice za učešće dobili svjedodžbe sa plasmanom na ovom takmičenju, po jednu knjigu i vrijedne novčane nagrade, dok su svi učesnici dobili zahvalnice za učešće na takmičenju i Kur’an sa prijevodom na bosanski jezik.

Nakon zajedničkih fotografija i podne namaza druženje je nastavljeno u obližnjem parku uz roštilj, kolače, voće i osvježavajuće napitke dok je omladina domaćina pripremila razne aktivnosti i natjecanja za omladinu i najmlađe. Cjelodnevno druženje je završeno workshop-om omladine ispred džamije od akšama do jacije namaza.

Treba istaći nesebičan doček džemata Hartford sa njihovim vrijednim imamom te veliki ponos na našu djecu koja su hrabro učestvovala na ovakvom jednom takmičenju.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3