Džemati Medžlisa 4 Jug održali Druge susrete omladine

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Nakon dvomjesečnih priprema, nestrpljivog isčekivanja, rezervacija i rentanja vozila, došao je i taj dan. Dan koji su djeca i omladina džemata ICNAB-a koji pripadaju Medžlisu 4 Jug jedva dočekali. Za prethodni Memorial Day vikend, 23. i 24. maja domaćin ovogodišnjih Drugih susreta bio je džemat Islamska zajednica Bošnjaka Tampa Bay, Florida.

U subotu, 23. maja, u deset sati ujutru Druge susrete omladine i mektebske djece otvorio je specijalni gost iz BiH, prof. Edin Tule, koji je veoma zanimljiva ličnost. Nakon što je stekao zvanje teologa-psihologa na Islamskom internacionalnom univerzitetu u Kuala Lumpuru, Malezija, veoma je angažovan na održavanju interaktivnih seminara iz emocionalne inteligencije, islamske psihologije, liderstva, retorike, tehnika memorisanja i razmišljanja kao i muslimanskog odgojnog koncepta. Prof. Tule je prisutnoj omladini održao vrlo zanimljiv dvosatni interaktivni seminar koji su stotinjak djevojaka i mladića saslušali sa velikom pažnjom i bili vrlo aktivni akteri. Ovaj zanimljivi i korisni seminar smo sa velikom pažnjom pratili i mi stariji, pa smo ponešto i naučili.

Nakon ručka i podne namaza održano je takmičenje polaznika mektebske nastave. Takmičenju je pristupilo 26 djece podijeljeni u tri kategorije, po uzrastu.

Pobjednici prve grupe su:

1.Amina Kunić, (St. Louis), 2. Alisa Džekić, (St. Louis), i 3.Merjem Ljubunčić (Tampa);

Pobjednici druge grupe su:

1. Nejla Latifović, (Tampa), 2. Džeina Rizvić, (Atlanta), 3. Ramila Odžaković, (Jacksonville);

Pobjednici treće grupe su:

1. Ajla i Anida Hurić (St. Louis), 2. Edin Tucaković, (Atlanta), 3. Dalia Džekić (St. Louis).

Takmičenje je bilo veoma uzbudljivo i ujednačeno, a djeca su pokazala solidno znanje.

U toku programa nakon akšam namaza podijeljene su nagrade. Pobjednici su dobili novčane nagrade od po $300.00, drugoplasirani su dobili po $200.00 a trećeplasirani po $100.00. Svi učesnici takmičenja dobili su diplome i paketiće. Razumljivo je da su pobjednici i njihovi roditelji i imami bili vrlo sretni i ponosni, ali osnovna svrha i cilj ovoga takmičenja, kao i samih susreta, je približavanje vjere, druženje i međusobno upoznavanje naše djece, što će dugoročno polučiti željene plodove, ako Bog da.

U nedjelju, 24. maja od jutarnjih, uz primamljivi miris ćevapa, uz hladne napitke i kahvu, teferičilo se do mraka. Ljubaznost i usluge domaćina plijenilo je sve prisutne pa su ćevapi, i pored velike vrućine, veoma dobro su se prodavali. Vitešku borbu naših momaka na fudbalskom turniru vrućina nije ometala. Osam prijavljenih ekipa iz četiri džemata bodrili su “svoji” navijači. Četiri ekipe bile su iz domaćeg džemata, dvije ekipe su bile iz Jacksonvilla, jedna iz St. Louisa i jedna iz Atlante. Sve ekipe prikazale su dopadljiv i uzbudljiv fudbal i, iako se vodila bespoštedna borba, nije zabilježen nijedan incident, što je za svaku pohvalu i čestitanje. Na kraju su najuspješniji bili momci iz Atlante koji su na svojim grudima nosili grb svog džemata, Zajednice Bošnjaka GA.

Pobjednički trofeji:

Prvo mjesto: Zajednica Bošnjaka GA,

Drugo mjesto: Jax Mladost Jacksonville,

Treće mjesto: FK Frends Jacksonville.

Najbolji igrač: Emsad Zahirović, Zajednica Bošnjaka, GA,

Najbolji strijelac turnira: Husein Golić, Jax Mladost Jacksonville,

Najbolji golman: Osman Hasanović, Zajednica Bošnjaka, GA,

Nakon sportskih dešavanja, večernjem sijelu programski sadržaj svojim nastupima su upotpunili naš najmlađi hafiz, Zulkarnejn Kunić, sin imama Envera Kunića iz Saint Louisa, KUD Bosanski zumbuli iz Atlante, premijerno se predstavila novoformirana folklorna sekcije džemata domaćina. Svoj ponovni nastup imao je prof. Edin Tule a zatim je na scenu stupio poularni izvođač ilahija i kasida, Madžid Abaza. Talenat i uspješnost naše djece pokazali su brat i sestra Elvis i Sabina Ramić koji, pored toga što su odlični učenici, treniraju karate, nosioci su crnog pojasa i oboje su reprezentativci US National team. Njihova pokazna vježba, KATA, koa i sparing borba zadivila je sve prisutne.

Džemat Islamska zajednica Bošnjaka Tampa Bay, na čelu sa predsjednikom Danijalom Jakupovićem i imamom Jasmin ef. Latifovićem, zaslužuje sve pohvale i čestitke za organizaciju, smještaj, doček, ljubaznost i srdačnost. Serviranje raznovrsne hrane iz naše bogate kuhinje oba dana trajanja Susreta učinilo je da sva dešavanja ostanu u lijepoj uspomeni a, uz to, naša djeca stekla su mnoštvo novih poznanstava, sklopljena mnoga prijateljstva koja produžavaju našu nadu u našu budućnost i daju podstrek za što više druženja ove vrste.

Želim pohvaliti džemate koji su svoji dolaskom i dovođenjem djece i omladine pokazali visoku svijest iI odgovornost za djecu i omladinu koja su naša budućnost u koju moramo ulagati I sredstva i vrijeme i znanje i dobru volju tj. sabur. Neki džemati ovoga medžlisa propustili da priliku da dođu i sa svojom djecom i omladinom učestvuju ovom veličanstvenom defileu mladosti i ljepote druženja pa se nadamo da će prisustvovati sljedećim, Trećim susretima. Džemat domaćin sljedećih susreta naknadno će se odrediti.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3