Eldin-ef. Suša imenovan za glavnog imama medžlisa 4 – IZBSA

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U subotu, 26. marta 2022. godine, u sklopu svečanog programa povodom obilježavanja godišnjice džemata St. Louis Islamic Center “Nur“, muftija Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike dr. Sabahudin-ef. Ćeman je uručio dekret reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića o postavljenju Eldin-ef. Suše za glavnog imama medžlisa 4 – Jug. U svom obraćanju muftija Ćeman je Eldin-ef. zaželio uspjeh u radu naglasivši da od njega očekuje odgovornost u radu i posvećenost poslu kao što je to bio slučaj i do sada. Dodao je da je on kao muftija spreman da pruži pomoć, smjernice i uputstva kad god to bude potrebno.

Mjesto glavnog imama medžlisa je bilo upražnjeno sa odlaskom u zasluženu penziju Ismet-ef. Zejnelovića, dugogodišnjeg glavnog imama medžlisa i imama u Zajednici Bošnjaka Georgia u Atlanti koji je dao ogroman doprinos u razvoju Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike od njenog osnivanja pa sve do danas. IZBSA je iskreno zahvalna Ismet ef. za sve godine nesebičnog rada i truda kojeg je uložio na putu jačanja Islamske zajednice i njenih institucija. Molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da da snage i mudrosti Eldin-ef. da nastavi njegovim stopama.

Eldin-ef. Suša je rođen 1983. godine u Visokom. Završio je medresu “Osman ef. Redžović” – Veliko Čajno kod Visokog. Nakon završene medrese školovanje nastavlja na Al-Azhar univerzitetu u Kairu gdje diplomira na Fakultetu arapskog jezika, odsjek Historija. Teološki smjer na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu završava 2014. godine. Po povratku iz Egipta radi kao profesor Književnosti arapskog jezika na United World College-u u Mostaru, a od 2008. godine i kao profesor islamske vjeronauke u Mješovitoj srednjoj školi “Enver Pozderović” u Goraždu. Od 2011. godine do maja 2015. godine, bio je angažovan i kao imam-hatib u džematu Međeđa, Medžlis islamske zajednice Višegrad. Od maja 2015. godine pa do sada je obavljao dužnost prvog imama u džematu St Louis Islamic Center “Nur:, gdje veoma uspješno obavlja sve aktivnosti i postiže zapažene rezultate, posebno u radu sa mektebom. Oženjen je Aminom sa kojom ima troje djece.

KALENDAR DOGAĐAJA

07. October 2022.
08. October 2022.
15. October 2022.
22. October 2022.