Grand Rapids: Održana akademija u povodu Dana nezavisnosti BiH i sedam godina Bosanske škole

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Grand Rapids, MI: Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u u ICC Behar održana je svečana akademija, čiji vrijedni domaćini kao i sponzori su obezbjedili bogat program i sofru za sve goste.

Specijalni gost akademije je bio akademik dr. Suad Kurtćehajić, predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca.

Ovo je bila jedinstvena prilika da se također obilježi sedam godina postojanja Bosanske škole u Grand Rapidsu, i predstave rezultati zajedno sa kratkim seminarom o značajnoj ulozi edukacije kod mlađih generacija kada je u pitanju očuvanje bošnjačog identiteta kao bitnog dijela multi-kulturne zajednice u Grand Rapidsu – čiji glavni predavač je bio Anel Jamaković, koji je diplomirao u liberalnim umjetnostima i biznisu.

Specijalni gost večeri akademik profesor dr. Suad Kurtćehajić je predstavio svoju novu knjigu ‘Prilozi za politički sistem Bosne i Hercegovine’ iz koje je izveo bitne historijske detalje o borbi za identitet i pravo na državu, a buduće generacije mogu ovom stručnjaku da se dugotrajno zahvale jer im je omogućio jedan pragmatičan vodič u kompleksnu situaciju koja je skoro uvijek bila prisutna u Bosni i Hercegovini zadnjih hiljadu godina.

Uvijek se govorilo u književničkim krugovima kako su jadni narodi čiju historiju stranci pišu, to jeste zapravo oni koji ih savladaju. Baš radi te metafore mi trebamo biti ponosni na naše historičare, knjževnike i čuvare kulture koji nas liše tog kompleksa i doprinose našoj kulturnoj baštini, jer moramo znati svi kolika je značajnost istine nasem narodu sa kojim i dalje drugi nastaju da manipulišu kako bi unaprijedili svoje nacionalne interese.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3