Hadž u organizaciji ICNAB-a za 2017. g / 1438. h.g. je uspješno završen

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ovogodišnji, petnaesti po redu, odlazak na obavljanje petog islamskog šarta, hadža, u organizaciji ICNAB-a je uspješno okončan.

Iz džemata širom Amerike, petu islamsku dužnost su obavile 41 hadžija i hadži hanuma, te je 25 bedela obavilo hadžske obrede za rahmetlije ili one koji ne mogu lično prisustvovati na Svetim Mjestima.

Organizacija je bila besprijekorna, i uključivala je nekoliko novih stvari koje su ovaj put i boravak učinili još boljim i praktičnijim za naše hadžije, a u prošlosti nisu bile dostupne, a sve ovo dobijeno po veoma povoljnoj cijeni u odnosu na cijenu sličnih ponuda i agencija.

Naime, let za hadž je bio direktan iz Washington D.C., tako da hadžije nisu gubile vrijeme na presjedanju i promjeni aviona. Pored toga, smještaj hadžija u Mekki i Medini je bio neposredno uz Časne hareme, tako da su hadžije sa lahkoćom mogli da posjete hareme kad god su željeli da obave neki dio ibadeta.

U prošlosti su hadžije provodile nekoliko dana na Aziziji, te im je odlazak u harem bio otežan. Ovaj put boravak na Aziziji je izbjegnut, i hadžijama su hoteli bili na usluzi tokom svih 15 dana. Hrana, usluga i prevoz su bili na odličnom nivou, i osoblje dobija sve pohvale.

Šatori koji su korišteni na Mini i Arefatu su bili puno povoljniji i bolji, i uključivali su klimu, hranu, piće i ostale pogodnosti koje su visoke temperature činile podnošljivim.

Svi putnici su se sa ovog putovanja vratili zdravi. Sem kašlja nije bilo nekih većih problema. Što je najvažnije, sve hadžije su pune emotivnih i duševnih utisaka, i vraćaju se “punih imanskih baterija”.

Nakon obavljenog obreda, Ismet ef. Zejnelović, šef ureda za hadž i umru ICNAB-a, je za hadžije i bedele uručio certifikate o obavljenom hadžu. Također, Ismet ef. je od hadžija dobio i formulare na kojima su hadžije i hadži hanume dali ocjenu ovogodišnjeg hadža, kao i povratne informacije koje će voditi ka daljem poboljšanju organizacije obavljanja hadža pod pokriveteljstvom ICNAB-a u segmentima gdje je to potrebno.

Preliminarni razgovori za obavljanje decembarske umre kao i hadža za narednu godinu su već obavljeni. Sve informacije za ovaj put će uskoro biti dostupne našim džematima i džematlijama, ako Bog da.

Da pogledate video zapise i slike sa ovogodišnjeg hadža posjetite našu Facebook stranicu na www.facebook.com/ICNAB.

ICNAB hadžije 2017

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3