Hatme i iftar povodom završetka mektebske godine u Pinellas Park, FL

Miris ramazana se uveliko širi Tampa Bay regijom. Ljepote sehura, mukabela, zajedničkih iftara i teravija ukrasile su kao i svake godine naš džemat Bosanski Mesdžid, Pinellas Park. Ali ovaj ramazan je nama nekako poseban, zato što smo ga dočekali u našoj novoj dzamiji. Subota, 05.19.2018. godine, četvrti dan mubarek Ramazana poseban sam po sebi, ali jos posebniji zbog važnog događaja koji se dogodio u našem džematu. Naime, nakon prvog zajedničkog iftara u našoj džamiji uz prisutvo velikoh broja džematlija upriličena je svečanost hatma dova za polaznike mektepske nastave. Prisutne je poselamio imam džemata Jasmin ef. Latifović te je izrazio svoje zadovoljstvo odzivom prisutnih vjernika. Uz prepunu dzamiju najmanja mektebska grupa je izvela par recitacija i nekoliko ilahija, pokazavši džematlijama da njihov rad sa muallimom Aidom Ljubunćić nije bio uzaludan.

Potom su svršenici hatme proučili suru Jasin. Svojim ljupkim dječijim glasom zvanično su završili svoju prvu hatmu. Resulullah s.a.v.s. je rekao: “Allah dž.š. učio je sure Taha i Jasin na hiljade godina prije nego što je svijet stvorio, pa kada su meleki čuli Kur’an rekli su: ‘ Blago li se ummetu kojem je ovo objavljeno, blago li se grudima koji će ovo nositi, blago li se jezicima koji će ovo izgovarati.” Neizmjerna radost na licima roditelja, pokazala je da su oni ponosni roditelji, osmijeh, radost, sreća, uz posebnost ramazana, ispunila je prostorije naše dzamije, koja je odzvanjala ajetima Kur’ana.

Svršenici hatmi su: Nejla i Mehdin Latifović, Mubin i Harun Avdić, Benjamin Hodzić, Imran, Irfan i Merjem Ljubunčić, Semir Domazet, Lejla Čolić, Lejla Ramić, Amna Kapo, Nadia Hakki i Elma Mehmedović. Oni su pokazali da se volja, trud i zalaganje itekako isplate, molimo Allaha da im Kur’an bude vodilja u životu, da im sunnet Allahovog Poslanika bude put kojim će hoditi čvrsto i uzdignute glave te ponosno nositi i ćuvati svoj islam.

Na kraju je zajedničkom dovom završen ovaj svečani program

Molimo Allaha da nagradi svršenike hatmi, njihove porodice, roditelje, sve one koji su doprinijeli da ova djeca ozvaniče svoj trud.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.