Hutba: Ramazanski bajram 2018. godine

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

HUTBA-RAMAZANSKI BAJRAM 2018.

Hatib: dr. Sabahudin ef. Ćeman

Svemogući Allah u Kur’anu, a.š., kaže:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءَتْكُمْ مَوْعِظَةٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَشِفَاءٌ لِمَا فِي الصُّدُورِ وَهُدًى وَرَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِينَ

„O ljudi, već vam je stigla poruka od Gospodara vašeg i lijek za vaša srca i uputstvo i milost vjernicima.“(Junus, 57)

إِنَّ هَٰذَا الْقُرْآنَ يَهْدِي لِلَّتِي هِيَ أَقْوَمُ وَيُبَشِّرُ الْمُؤْمِنِينَ الَّذِينَ يَعْمَلُونَ الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ أَجْرًا كَبِيرًا

„Ovaj Kur’an upućuje onome što je najispravnije, i vjernicima koji čine dobra djela donosi radosnu vijest da ih čeka nagrada velika.“(El-Isra’, 9)

إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ إِذَا ذُكِرَ اللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَإِذَا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ آيَاتُهُ زَادَتْهُمْ إِيمَانًا وَعَلَىٰ رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ

„Pravi vjernici su samo oni čija se srca strahom ispune kada se Allah spomene, a kada im se riječi njegove kazuju, vjerovanje im učvršćuju i samo se na Gospodara svoga oslanjaju.“(El-Enfal, 2)

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: الصَّلَوَاتُ الْخَمْسُ وَالْجُمْعَةُ إِلَى الْجُمْعَةِ وَرَمَضَانُ إِلَى رَمَضَانَ مُكَفِّرَاتٌ مَا بَيْنَهُنَّ إِذَا اجْتَنَبَ الْكَبَائِرَ (مسلم)

Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao:

„Pet dnevnih namaza, džuma do džume i ramazan do ramazana, brišu grijehe počinjene između njih, ako se izbjegnu veliki grijesi.”(Muslim)

عَنْ كَعْبِ بْنِ عُجْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: أُحْضُرُوا الْمِنْبَرَ، فَحَضَرْنَا، فَلَمَّا ارْتَقَى دَرَجَةً قَالَ آمِينَ، فَلَمَّا ارْتَقَى الدَّرَجَةَ الثَّانِيَةَ قَالَ آمِينَ، فَلَمَّا ارْتَقَى الدَّرَجَةَ الثَّالِثَةَ قَالَ آمِينَ، فَلَمَّا فَرَغَ، نَزَلَ عَنِ الْمِنْبَرِ، قُلْنَا يَا رَسُولَ اللَّهِ، لَقَدْ سَمِعْنَا الْيَوْمَ مِنْكَ شَيْئًا لَمْ نَكُنْ نَسْمَعُهُ، قَالَ: إِنَّ جِبْرِيلَ عَلَيْهِ السَّلامِ عَرْضَ لِي، فَقَالَ :بَعُدَ مَنْ أَدْرَكَ رَمَضَانَ، فَلَمْ يُغْفَرْ لَهُ، فَقُلْتُ: آمِينَ، فَلَمَّا رَقِيتُ الثَّانِيَةَ، قَالَ: بَعُدَ مَنْ ذُكِرْتَ عِنْدَهُ، فَلَمْ يُصَلِّ عَلَيْكَ، فَقُلْتُ: آمِينَ، فَلَمَّا رَقِيتُ الثَّالِثَةَ، قَالَ: بَعُدَ مَنْ أَدْرَكَ وَالِدَيْهِ الْكِبَرَ عِنْدَهُ، أَوْ أَحَدُهُمَا، ثُمَّ لَمْ يُدْخِلاهُ الْجَنَّةَ، أَظُنُّهُ قَالَ: فَقُلْتُ: آمِينَ

Ka’b bin Udžre, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao:

„Primaknite se minberu!” I mi se primakosmo.

Pa kada se pope na prvu stepenicu, reče: „Amin!“ Pa kada se pope na drugu stepenicu, reče: „Amin!” Pa kada se pope na treću stepenicu, reče: „Amin!”

Kada je završio (govor) i sišao sa minbera, rekosmo: „Allahov Poslaniče, danas smo od tebe čuli nešto što nikada prije nismo čuli!?”

Reče: “Došao mi je Džibril, alejhis–selam, i rekao: „Neka je daleko (od Allahove milosti) onaj ko dočeka ramazan i ne bude mu oprošteno!“ Pa sam rekao: “Amin!”

Pa kada sam se popeo na drugu stepenicu, reče: „Neka je daleko (od Allahove milosti) onaj pred kojim se spomeneš, a on ne donese salavat na tebe!” Pa sam rekao: “Amin!”

Pa kada sam se popeo na treću stepenicu, reče: „Neka je daleko (od Allahove milosti) onaj kod kojeg oba roditelja ili jedan od njih dočeka starost, pa ga ne uvedu u džennet!“ Pa sam rekao: “Amin!”!“ (El-Bejheki, hadis merfu’ sa sahih senedom)

Neka je Uzvišen Gospodar naš, Koji nas je poučio peru, Koji nas je poučio onome što ne znamo. Njemu se zahvaljujemo i samo od Njega uputu i zaštitu tražimo. Slavljen neka je Onaj Koji je Svome robu Kur’an dao, uputu i milost, lijek i poruku za svako vjerničko srce, Koji je u životu vjernika odredio posebne, odabrane dane, noći, mjesec, mjesta, pa čak i posebne trenutke u kojim je uz svakog Svog poniznog roba.

Utkati sve te odabrane trenutke u svoj život, u ibadete i dobročinstvo, trebalo bi biti naša stalna namjera i konstantan cilj naših težnji, jer u njima su izražene suštinske vrijednosti našeg dina. Odabrani dan u sedmici je petak, najodabranija noć je Lejletul-kadr, a najbolji mjesec je ramazan.

Draga i poštovana braćo,

ramazan je vrijeme kad se naš svakodnevni život mijenja i zaustavlja, a nastupa vrijeme svečanog, produhovljenog, odabranog i drugačijeg načina življenja. U tim danima, jednom godišnje, zastanemo i predahnemo od svega onoga što je huk, strka i sve veća užurbanost života i ono što sa sobom nose i odnose. U ramazanu uviđamo i uočavamo vrijednosti sustezanja od pretjeranog jela, pića, govora, uviđamo vrijednost šutnje i slušanja, uviđamo vrijednost zajedništva i zajedničkih ibadeta i drugih aktivnosti. A ima li ljepšeg slušanja od slušanja i pouke uzimanja iz Allahove Riječi i riječi Allahovog Miljenika Muhammeda, s.a.v.s.,?!

Od Ebu Hurejre, r.a., prenosi se da je rekao: Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهم عَلَيْهِ وَسَلَّمَ …مَا اجْتَمَعَ قَوْمٌ فِي بَيْتٍ مِنْ بُيُوتِ اللَّهِ يَتْلُونَ كِتَابَ اللَّهِ وَيَتَدَارَسُونَهُ بَيْنَهُمْ إِلَّا نَزَلَتْ عَلَيْهِمُ السَّكِينَةُ وَغَشِيَتْهُمُ الرَّحْمَةُ وَحَفَّتْهُمُ الْمَلَائِكَةُ وَذَكَرَهُمُ اللَّهُ فِيمَنْ عِنْدَهُ

“Neće se skupiti svijet u nekoj od Allahovih kuća, kako bi učili Allahovu Knjigu i među sobom je izučavali, a da se neće na njih spustiti smiraj i prekriti ih milost, meleki će ih okružiti, a Allah će ih spomenuti kod onih koji su kod Njega.“ (Muslim)

Zaista, ispuniti svoj dan učenjem, slušanjem i druženjem s Kur’anom, življenjem po Kur’anu, najveća je milost i blagodat, kao i u svemu što je u vjeri dobro i odabrano i u svemu tome nalazi se velika vrijednost i korist za čovjeka, koja nam nije data samo u ramazanu! Poslanik, a.s., podsjeća da će se na one koji uče i one koji slušaju učenje Kur’ ana spustiti smiraj i prekriti ih milost, što znači da neće osjećati tjeskobu, anksioznost, depresiju i stres, najveće nevolje i bolesti današnjice koje napadaju dušu čovjeka. Od toga se može odbraniti samo srce zaklonjeno i zaštićeno abdestom i kur’anskim ajetima, koji ga čuvaju najjačom zaštitom. Takvo srce neće podleći varljivom zovu iluzija, neće zanemariti suštinske zadaće života i neće dozvoliti da se s Kur’anom samo uz ramazan druži.

Vjernici koji slušaju Kur’an i druže se s Kur’anom, kao i jedni s drugima, čine to jer u ime Boga dosljedno, iskreno i predano izvršavaju islamske propise, poste, klanjaju, sadaku-zekat daju, njih ne mogu pokolebati niti na put zablude odvesti nikakva iskušenja, poteškoće i prepreke. Sve najveće bitke u povijesti islama desile su se u mjesecu ramazanu: Bitka na Bedru, Ulazak u Meku, Bitka na Kadisiji, Bitka Ajnul-Džalut protiv Mongola, Oslobađanje Endelusa, što nam ukazuje na veličinu snage koju borba sa samim sobom daje insanu u borbi protiv neprijatelja, u borbi sa životnim iskušenjima. Stanje vjernika se i mijenja postom kao posebnim ibadetom, u ramazanu ili van njega, a za koji slijedi i posebna nagrada.

Draga i poštovana braćo,

ako razmislimo o vrijednostima ovih odabranih trenutaka, uočavamo da im je zajedničko to što nas okupljaju, to što njihovu odabranost osjećamo i u zajedništvu, koje je Milostivi podario samo vjernicima. Nadahnuti iskrenim namjerama i željama za milošću i zadovoljstvom Svevišnjeg Allaha iskazujemo ispravnost zajedništva u islamu, ispravnost džemata. Iz njega izranja vjernička samilost i ljubav, uslov svakog dobra među ljudima koja se ne bi trebala isticati samo u ovim mubarek danima ramazana, nego i tokom cijele godine. Naša okupljanja Svevišnjem Allahu poručuju da smo tu, čujemo i pokoravamo se, razmišljamo i pouku primamo i ibadetima i dobročinstvom Mu se obraćamo i približavamo. A Poslanik, s.a.v.s., nas upućuje i na nagradu za ustrajnost i nastavak ibadeta nakon ramazana, pa kaže:

عَنْ أَبِي أَيُّوبَ الْأَنْصَارِيِّ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: “مَنْ صَامَرَمَضَانَ ثُمَّ أَتْبَعَهُ سِتًّا مِنْ شَوَّالٍ كَانَ كَصِيَامِ الدَّهْرِ.

„Ko isposti mjesec ramazan i nakon njega bude postio šest dana u mjesecu ševvalu, bit će mu upisano kao da je postio čitavo vrijeme.“(Prenosi Muslim, Ebu Davud, Et-Tirmizi, En-Nesai i Ibn Madže)

Da, ramazan je bio prilika, za koju se nadam da smo je iskoristili, da se preispitamo, kako kao individue, tako i kao kolektiv -džemat. U mjesecu gdje je svako ostavljen sa svojim nefsom bez da je izložen zavođenju i nasrtajima prokletog šejtana, imamo priliku spoznati svoje vrijednosti, a i uočiti vrijednosti drugih. To je bila prilika da učinimo mnogo ibadeta, sedždi, dova Uzvišenom Gospodaru, uz blagodat da ih činimo u džematu, a znamo da je čovjek na sedždi najbliže Allahu, dž.š., a kada smo blizu Uzvišenom Stvoritelju, blizu smo i ljudima i u tim trenucima su naša srca najdarežljivija.Imajući sve to u vidu, uočavamo da postoje dani kada je naš trud lakši, slađi, kada osjetimo snažnije posljedice svakog svog i najmanjeg duhovnog pomaka.

U toku ramazana svaki napor nam je bio sladak, skoro pa fizički smo osjećali tu ljepotu u prsima koja se osjeti samo nakon obavljenog ibadeta, iftara ili dobrog učinjenog djela, bio to makar osmijeh ili lijepa riječ upućeni drugome. Lakše nam je bilo kontrolisati i jezik, progutati ljutnju, udijeliti od onog što nam je najdraže, i Subhanallah, uvijek poželimo da ti dani potraju duže. Stoga, nakon Bajrama nastavimo, makar približnim itenzitetom, sve naše ibadete, zajednička okupljanja u džematu, akcije, druženja.

Nekog na ovom svijetu raduje gomilanje imetka, nekog ugled i visok položaj u društvu, a sve to su odlike dunjalučara a ne pravovjernih, pravih i iskrenih Allahovih sljedbenika, niti bogobojaznih, pa onda, čemu će da se na Ahiretu raduje!?

Radujmo se, jer smo svoje duše oplemenili, razgalili, sa bistrog izvora objave napojili i riječima Poslanika, a.s., nadahnuli. Danas je radost postača, iskrenih Allahovih robova koji se nadaju Njegovom rahmetu-milosti, magfiretu-oprostu i ‘itk minen-nar-oslobođenju od vatre džehennemske. Stoga, radujmo se danas, jer Svevišnji Allah u suri Jusuf kaže:

قُلْ بِفَضْلِ اللَّهِ وَبِرَحْمَتِهِ فَبِذَٰلِكَ فَلْيَفْرَحُوا

„Reci: ‘Neka se zato Allahovoj blagodati i milosti raduju…’“

A Poslanik, s.a.v.s., kaže: لِلصَّائِمِ فَرْحَتَانِ: فَرْحَةٌ عِنْدَ فِطْرِهِ، وَفَرْحَةٌ عِنْدَ لِقَاءِ رَبِّهِ

Postač ima dva veselja kojima se raduje: veseli se kada iftari i veselit će se svome postu onda kada se bude susreo sa svojim Gospodarem!” (Muttefekun ‘alejh)

Radujmo se jer nam je Svemogući Allah omogućio da ispostimo ramazan, da ispunimo taj ibadet, jer nas je usmjerio na džamije, Svoje kuće, da klanjamo obavezne i nafila namaze zajednički, kolektivno, u džematu. U islamu blagdani dolaze nakon velikih ibadeta, duhovnih i fizičkih požrtvovnosti, a u suri el-Bekare Svevišnji Allah kaže:

يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلَا يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَىٰ مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

„Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate – da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na Pravi put, i da zahvalni budete.“(El-Bekare,185)

Zahvala uvijek dolazi nakon davanja, a Svevišnji Allah nam je dao mnoge blagodati u mubarek ramazanu, osjetili smo njegove čari i koristi i sada nam predstoji radost zbog ispunjenih ibadeta, zahvala i veličanje Svevišnjeg Allaha koji nam je sve to podario…

Draga i poštovana braćo,

Uistinu, ko je iskren prema Allahu, On će mu dati, ko je ubijeđen u to da Allah uslišava ibadete i iskrene dove, Allah će mu i ih i uslišati. Budimo ustrajni u zajedništvu, u zajedničkim aktivnostima onoliko koliko smo aktivni u ibadetima i svojim djelima ciljajmo i gore i dolje, lijevo i desno, malo i mnogo, lahko i teško, jer nikad ne znamo kada će doći naš Bedr, nikad ne znamo koje će naše djelo biti posebno značajno kod Uzvišenog Allaha i donijeti nam Njegovu posebnu milost i višestruku nagradu.

Budimo od onih koji želenaše stanje promijeniti na bolje, istinski se vratimo namazu, sedždi i u tome ustrajmo i nakon ramazana. Odatle će doći i naša snaga i sve druge promjene nabolje, jer onaj ko je istinski pokoran Allahu, dž.š., on je pošten i čestit, on je radin i vrijedan, on pomaže a ne odmaže, on ne vara, on ne daje i ne prima mito, dobar je prema komšiji, djecu odgaja da budu vrijedna i čestita, bori se za svoje pravo a tuđe ne uzurpira.

Gospodaru naš, učini nas od onih koje voliš i kojim Si zadovoljan od svih muslimana, od onih kojim je Tvoja ljubav obavezna i koji se vole u ime Tvoje, od onih koji se druže i zajedno sijele na sijelima hajra, od onih koji se međusobno posjećuju i od onih koji se međusobno žrtvuju jedni za druge, podari nam da s lahkoćom ibadete činimo i nakon ramazana, da se oko dobra i dobročinstva okupljamo i svake hairli akcije, koja će nam pomoći u jedinstvu, međusobnom potpomaganju a kako bismo zaslužili Tvoju milost i oprost!

Allahu, Gospodaru naš, Mislostivi i Plemeniti, Tebi nek je hvala i zahvala na svim blagodatima Tvojim kojim nas neizmjerno obasipaš. Pomozi nam da sačuvamo svjetlo islama, snagu zajedništva i okupljanja oko Tvoje Riječi i Sunneta Tvoga Miljenika Muhammeda, s.a.v.s., podari nam ustrajnost na putu Istine i primjene Tvog Zakona, udalji od nas sve nedoumice, nesuglasice i razdor među muslimanima, pomozi i zaštiti sve ugrožene i obespravljene ljude, spletke naših neprijatelja vrati na njih i učini da se umjesto nama bave sobom i svojim nevoljama!

Gospodaru naš, smiluj nam se i oprosti nama, našim evladima i našim živim i umrlim roditeljima i precima, koji su na nas prenijeli svjetlo islama, uputi i učvrsti našu djecu i naše potomke na Tvom Putu i učini ih prvacima ummeta, radostima naših očiju i srca i boljim čuvarima Dina i Domovine od nas samih.

Gospodaru naš, na ovom svijetu podari nam lijep završetak, sačuvaj nas kaburskog azaba, budi nam milostiv na Sudnjem danu, podari da s lahkoćom pređemo preko Sirat Ćuprije i počasti nas u džennetu društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih ljudi!

Allahumme amin

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3