Hutba: Ša’ban, prethodnica ramazanu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Hatib: Ismet-ef. Zejnelović

Hvala Allahu Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom.

Neka je mir i Allahov blagoslov na Njegova Poslanika Muhammeda, a.s., na Poslanikovu, a.s., časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike islama do Sudnjega dana.

Poštovana braćo i sestre!

Osmi mjesec po hidžretskom kalendaru je ša’ban u kome je velika prilika za pridobijanje Allahove, dž.š., milosti i oprosta. Ovaj mjesec neki nazivaju veličanstvenim mjesecom zato što je u njemu Noć oprosta, Lejletu-l-berat.

Mjesec ša’ban je mjesec svakog dobra i bereketa. To nam svjedoči Božiji poslanik Muhammed, a.s., koji je u ovom mjesecu mnogo postio i činio druge ibadete.

Supruga Božijeg poslanika, Muhammeda,.s., Aiša, radijallahu ‘anha, kaže: “Nisam vidjela Poslanika da je upotpunio mjesec dana posta osim ramazana, a nisam ga vidjela da je više postio nego u mjesecu ša’banu.” (Buhari, Muslim).

Slijedeći sunnet Božijeg poslanika, Muhammeda, a.s., i mi bi se u toku mjeseca ša’bana trebali pripremati za ramazan tako što ćemo postiti neki broj njegovih dana, a u noći klanjati nafila namaze.

Muhammed, a.s., je na početku mjeseca redžeba i ša’bana učio i nama preporučio slijedeću dovu: “Allahumme barik lena fi redžebe ve ša’abane ve belligna ramadane.” (“Bože moj, blagoslovi nas u redžebu i šabanu i daj nam da dočekamo ramazan.”)(Taberani).

Draga braćo, Allahova, dž.š., milost i dobrota su neizmjerne a dio Njegove milosti je i mjesec ša’ban koji prethodi i priprema nas za dolazeći mubarek ramazan.

Blagodati mjeseca ša’bana ljudi zanemaruju, posebno danas, usljed trke za materjalnim dobrima i brzog sistema življenja. Današnji čovjek nema vremena ni za sebe, ni za svoju porodicu te sve više zaboravlja Allahove, dž.š., blagodati.Stoga nam kao opomena i lijepa preporuka dođu riječi Muhammeda, a.s., koji kaže:“Ša’ban je mjesec u kojem se naša djela dižu ka Gospodaru svih svjetova i ja volim da se moja djela dižu dok postim.”

Lejletu-l- berat, noć Allahovog, dž.š., oprosta dolazi nam sutra navečer, tj. u subotu, 21. maja i ova noć je i podsjetnik na neminovno dolazeću smrt. Ona je i vid pripreme za smrt. U hadisu Božije poslanika, a.s., se kaže:“U petnaestoj noći šabana uzvišeni Allah naloži meleku smrti usmrćivanje svih onih bića koja u toj godini treba da umru.”

Svi se mi radujemo našim plaćama i nimalo ne zavidimo onima kojima plaće kasne. Zapitamo li se ponekad, imaju li i neke druge plaće koje su važnije od ovih ovdje plaća? Naš Gospodar nas opominje i podsjeća da ima važnija i potpunija plaća: “Svaka duša smrt će okusiti i samo na Sudnjem danu dobićete u potpunosti vaše plate, i ko bude od vatre udaljen i u džennet uveden – taj je postigao što je želio; a život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (Ali ‘Imran,185).

Za koga je pripremljen džennet? Da li je dovoljno reći “ja sam musliman, imam dobro srce” ili nam je potrebno mnogo više od toga? Odgovor nam daje naš Gospodar koji u Svojoj Knjizi kaže: “I nastojte da zaslužite oprost kod Gospodara svoga i džennet prostran kao nebesa i Zemlja pripremljen za one koji se Allaha boje.” (Ali ‘Imran,133)

“Za one koji se Allaha boje”!!! Braćo i sestre, ima li ko da se pokaje i odluči da neće svjesno griješiti i da će izvršavati Allahove, dž.š., propise?! Ima li među nama onih koji čine tevbu i natječu se u dobru?! Ima li onih koji će razmisliti o težini grijeha koji se javno čine?! I ima li onih koji će pravilno razumjeti hadis Poslanika, a.s. u kojem se kaže: “Prenosi se da se Božiji Poslanik, a. s., probudio iz sna i rekao: „Nema drugog gospodara sem Allaha! Teško Arapima od zla koje se približilo! Danas je Je’džudžu i Me’džudžu otvorena brana ovoliko!“ pa je spojio palac i kažiprst.“ Rekoh: „Allahov Poslaniče, zar ćemo biti uništeni, a među nama ima dobrih?“ Reče: „Da, kada se rasprostrani razvrat!“ (Buharija)

Braćo i sestre danas je razvrat prevladao! Nemoral, krađa u svim oblicima, prostitucija studenata za puko preživljavanje, masovno kockanje i igranje lutrije – i muškaraca i žena i starih i mladih! Dakle, zlo o kojem nam govori Božiji poslanik, a.s., je tu, među nama. Da li mi išta činimo da mu se suprostavimo ili smo se pomirili sa sudbinom koja nam prijeti? Upitajmo se, da li vjernik smije da se miri sa ovakvim stanjem? Gdje je izlaz?

Izlaz je u iskrenoj i korjenitoj tevbi našem Gospodaru svjetova koji nam uvijek iznova pruža Ruku milosti. Dolazi nam ramazan kao velika Milost Njegova a tu je i ša’ban kao prethodnica, pa ih iskoristimo, braćo i sestre, iskoristimo naše šanse prije nego nas Azrail posjeti!

U mjesecu ša’banu, druge godine po hidžri, dakle 624. godine,desio se, Allahovom, dž.š., naredbom, događaj promjene kible što je bioviliki događaj, kako za Poslanika, a.s., i njegovu misiju tako i za istoriju islama i muslimane. Tu Allahovu, dž.š., naredbu vidimo u objavljenom ajetu: “Mi vidimo kako okrećeš lice svoje prema nebu i Mi ćemo ti sigurno dati da se okrećeš prema kibli koju ti želiš; pa, okreni lice svoje prema Časnom hramu! I gdje god bili, lice svoje okrenite prema njemu.” (El-Bekare, 144)

Draga braćo i sestre, nastojmo da našom životnom svakodnevnicom što više oživimo sunnet poslanika Muhammeda, a.s., i ujedno se pripremajmo za mubarek ramazan! Ovo predramazansko vrijeme je prilika da se preispitamo u kom pravcu se mi okrećemo i kuda idemo, je li naša kibla uistinu Kaba ili nešto drugo!!!

Bože naš, kada ožednimo, Ti nas napoj! Kada oslabimo, Ti nas ojačaj! Kada skrenemo, Ti nas vrati na pravi put! Kada obolimo, Ti nas izliječi! Kada Te zaboravimo, Ti nas podsjeti! Kada nas neznanje o Tebi zadesi, Ti nas pouči! Kada nam oteža put ka Tebi, Ti nam olakšaj! A kada se udaljimo od Tebe, Ti nas približi Sebi, o, Najmilostiviji Milosniče!

Podari nam znanje koje je korisno, opskrbu koja je halal i djela koja će primljena biti.

Gospodaru, olakšaj nam, nemoj nam otežati i podari nam Svoj oprost, jer Ti si Najmilostiviji!

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3