Hutba: Vakuf – trajno dobro

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

أعوذ بالله من الشيطان الرجيم

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ

Vakuf – trajno dobro

Hvala i zahvala pripada Uzvišenom Allahu dželle šanuhu, koji nas je obdario neizmjernim blagodatima iz svog neiscrpnog obilja. Neka je salavat i selam na Allahovog Poslanika i Miljenika Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem, koji je objavu u potpunosti dostavio i otkrio nam vrijednosti davanja imetka na Allahovom dželle šanuhu putu.

Islam je vjera koja čovjeka vodi sigurnim putem na ovom svijetu i uspjehu na ahiretu. Kur’an kao posljednja objava sadrži trajne poruke i pouke koje bogobojazni vjernici bezrezervno prihvataju. Jedna od temeljnih poruka Kur’ana kao finalne objave od Allaha dželle šanuhu i Islama kao upotpunjene vjere jeste odanost i vjernost koja proističe iz iskrene vjere i ljubavi.

Allah dželle šanuhu nas uči u Kur’anu da smo stvoreni od zemlje i od vode:

وَمِنۡ ءَايَـٰتِهِۦۤ أَنۡ خَلَقَكُم مِّن تُرَابٍ۬ ثُمَّ إِذَآ أَنتُم بَشَرٌ۬ تَنتَشِرُونَ

Jedan od dokaza njegovih je to što vas od zemlje stvara, i odjednom vas, ljudi, svuda ima razasutih; (Ar-Rum, 20)

وَهُوَ ٱلَّذِى خَلَقَ مِنَ ٱلۡمَآءِ بَشَرً۬ا فَجَعَلَهُ ۥ نَسَبً۬ا وَصِهۡرً۬ا‌ۗ وَكَانَ رَبُّكَ قَدِيرً۬ا

On od vode stvara ljude i čini da su rod po krvi i po tazbini. Gospodar tvoj je kadar sve. (El-Furkan, 54)

Allahove blagodati u stvaranju su neizmjerne. Iskreni vjernici i vjernice o ovim blagodatima razmišljaju i zahvalni su Allahu dželle šanuhu na njima. Jedan od najboljih načina iskazivanja zahvalnosti Allahu dželle šanuhu je davanje imetka na Allahovom putu. Drugim riječima, iskrenost vjere se ogleda u spremnosti na ulaganje u istu. Prva generacija muslimana, ashabi radijallahu anhum, ovu lekciju su dobro naučili od Poslanika Muhammeda alejhisselam i svoje živote i imetke su u potpunosti uložili u svrhu pozivanja u vjeru, da’vetun ilallah.

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu kojeg prenose Buharija i Muslim veli:

“Poslije smrti čovjeka njegovi tragovi na ovome svijetu nestaju, osim u tri slučaja: ako ostavi trajno dobro (sadaku), znanje kojim će se drugi koristiti i odgojeno dijete koje će se za njega moliti.”

Kada malo bolje pogledamo ovaj hadis, vidjećemo da nas Poslanik Muhammed alejhisselam ovdje uči da od sebe uvijek dajemo maksimum. Zamislimo samo kolika je vrijednost jednog djela zbog kojeg nam se pišu sevabi stoljećima poslije naše smrti. Ovo se posebno odnosi na prvo djelo spomenuto u ovom hadisu, sadekatun džarijeh, ili ono što se u Islamu naziva vakuf.

Vakuf je institucija u Islamu koja je ustanovljena još u vrijeme Muhammeda alejhisselam. Poslanik Muhammed alejhisselam je lično uvakufljavao svoju imovinu i podsticao ashabe da svoju imovinu uvakufljavaju i ostavljaju kao trajnu zadužbinu od koje će muslimani imati koristi.

Ljudska privrženost imetku i ljubav prema zemlji, vodi i prirodnim dobrima je sastavni dio ljudske naravi, jer kao što nam Kur’an govori, od zemlje i vode smo stvoreni. Upravo zbog ove urođene privrženosti zemlji i njenim dobrima, svako ko svoj imetak, zemlju, njivu ili neko dobro uvakufi i ostavi u korist drugima, on time daruje ono što mu je najdraže. Oni koji daruju ono što im je najdraže su oni koji zaslužuju najveće nagrade na ahiretu.

Kaže Allah dželle šanuhu u Kur’anu Časnome:

لَن تَنَالُواْ ٱلۡبِرَّ حَتَّىٰ تُنفِقُواْ مِمَّا تُحِبُّونَ‌ۚ وَمَا تُنفِقُواْ مِن شَىۡءٍ۬ فَإِنَّ ٱللَّهَ بِهِۦ عَلِيمٌ۬

“Nećete zaslužiti nagradu sve dok ne udjelite dio od onoga što vam je najdraže; a bilo šta vi udijelili, Allah će, sigurno, za to znati.” (Ali Imran 92)

Sve generacije muslimana, od prve pa do danas su, povodeći se za ovim kur’anskim pozivom i primjerima Poslanika Muhammeda alejhisselam, uvakufljavale svoju imovinu. Prvi gradovi koje su muslimani gradili; Kufa, Basra, Bagdad i dr. su u pravilu nastajali uvakufljavanjem i prvi objekti koji su se gradili su bile džamije. Danas su širom islamskog svijeta najvrijedniji dijelovi svih tradicionalnih muslimanskih gradova, bez izuzetka, vakufi. Neki od nas su bili u prilici da putuju po islamskom svijetu, u prvom redu oni koji su obavili hadž i umru, i svi ostali koji su imali prilike posjetiti gradove kao što su Istanbul, Kairo, Damask, Bagdad i dr., uvidjeli su da su najpopularniji i modernim rječnikom kazano, najskuplji objekti u tim gradovima upravo vakufi kao što su džamije, medrese, hamami, itd. Vakuf je dakle nukleus oko kojeg su nastajali i razvijali se muslimanski gradovi i države. Vakuf je institucija koja je omogućila ukupan razvoj islamske kulture i civilizacije. Sve što su muslimani u svojoj istoriji postigli i dostigli je direktan rezultat uspostave vakufa. Istorija je svjedok i dokaz da je bez institucije vakufa nemoguće govoriti o razvoju Islama i muslimana uopće.

Mi dobro znamo da su u našoj domovini Bosni i Hercegovini brojni gradovi isto tako nastajali kao rezultat uspostave vakufa. Gazi Husrev-begov vakuf u Sarajevu, Karađoz-begov vakuf u Mostaru i Ferhad-pašin vakuf u Banjaluci su najbolji primjeri kako su naše čaršije i šeheri nastajali i opstajali. Sama imena nekoliko naših gradova kao što su Gornji Vakuf, Donji Vakuf, Kulen Vakuf i dr. svjedoče upravo ovoj činjenici. Mi danas obilježavamo Dan nezavisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine. Ne zaboravimo, posebno na ovaj dan, da je u temelju naše domovine utkano hiljade vakufa i javnih dobara koje su iskreni i dobri Bošnjani zavjetovali i u amanet ostavili generacijama poslije njih da te zadužbine ljubomorno i ponosno čuvaju i o njima brigu vode do Sudnjega dana inšallah.
Allah dželle šanuhu je učinio da se ovo bošnjačko sjeme raširi po dunjaluku. U posljednjih 27 godina, od godine u kojoj je proglašena nezavisnost naše domovine Bosne i Hercegovine, stotine hiljada Bošnjaka i Bošnjakinja su razasuti svuda po svijetu. To sjeme bošnjačko je u ovih 27 godina posijalo preko 300 vakufa. Samo u Sjevernoj Americi ih danas ima preko 60. Naši džemati i svijest o našoj vjeri i naciji ostaje i opstaje braćo draga u prvom redu zahvaljujući Božijoj mudrosti i milosti iz koje mi uspostavljamo instituciju vakufa.

Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike je ove godine, 16 godina od svog zvaničnog osnivanja kao krovne vjerske organizacije Bošnjaka na prostoru Sjeverne Amerike, krunisala svoj rad i razvoj kupovinom svoga sjedišta u Washington DC-u. Sjedište Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike najbolje i priliči da bude u gradu koji je sjedište Sjedinjenih Američkih Država. Vrijedni Bošnjaci i Bošnjakinje Sjeverne Amerike to zaslužuju. Naša krovna organizacija je od prošle godine postala muftijstvo sa muftijom dr. Sabahudin ef. Ćemanom na čelu.

Naš Reisu-l-ulema, dr. Husein ef. Kavazović je ovaj čin kupovine sjedišta naše Islamske zajednice kao vakufa u najznačajnijem gradu sjedištu pohvalio i pozvao nas da sebe ugradimo u ovaj vakuf i ovo trajno dobro. Danas će svi naši džemati na prostoru Sjeverne Amerike organizovati sergiju za otplatu sjedišta našeg muftijstva i na taj način potvrditi svoju trajnu privrženost instituciji vakufa koju je uspostavio naš Poslanik Muhammed, alejhisselam. Mi bošnjački imami sa naših minbera ovdje u Sjevernoj Americi pozivamo danas sve Bošnjake i Bošnjakinje Sjeverne Amerike i našu ostalu braću muslimane i muslimanke da svojim dobrovoljnim prilozima sebe ugrade u temelje naše Islamske zajednice i ispišu istoriju našeg postojanja na ovim prostorima. Vakuf je trajno dobro jer je naš Poslanik Muhammed alejhisselam jasno kazao u hadisu da se vakuf ne može prodati, naslijediti, niti pokloniti. Stoga, svako ko danas učestvuje u ovoj sergiji neka zna da će uz Allahovu dželle šanuhu pomoć, ovaj objekat do Sudnjega dana svjedočiti našem hajratu kojeg mi sada uspostavljamo, isto kao što su sve generacije muslimana prije nas uspostavljale vakufe širom svijeta.

Molimo Allaha dželle šanuhu da ukabuli i u sevab upiše sve naše hajrate koje smo sagradili i u čijoj gradnji smo učestvovali. Molimo Allaha dželle šanuhu da nam olakša ovaj današnji zadatak i da bude sa nama zadovoljan na Sudnjem danu. Neka nam naši vakufi budu naš zalog na Sudnjem danu inšallah. Molimo Allaha dželle šanuhu da iz svoje neizmjerne milosti nagradi i Dženneti Firdeusom obraduje svu našu braću i sestre šehide koji su svojim životima sebe ugradili u nezavisnost naše domovine Bosne i Hercegovine. Amin.

Muaz ef. Redžić

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3