ICC Behar Grand Rapids – Noc za Druzenje Profesionalnih Kadrova i Poslovnika

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ICC Behar Grand Rapids – Noc za Druzenje Profesionalnih Kadrova i Poslovnika

Kada u Micigenu temperatura konstantno varira ispod nule i snijeg iz dana u dan vije i prkosi svim putnicima, rijetko se ko sjeti i izdvoji vremena da organizuje neko nevladino druzenje, manifestaciju, ili seminar na kojem bi se okupio bezbroj strucnih i uspjesnih kadrova ne samo od naseg ummeta sa Balkana, vec i iz sireg islamskog svijeta koji trenutno zivi u Micigenu.

Prepoznavajuci mogucnosti i probleme s kojima se nasi obrazovani i poslovni ljudi suocavaju iz dana u dan, Bosnjaci iz ICC Behar dzemata u Grand Rapidsu su odlucili da bas organizuju jedno vecernje druzenje na kojem ce se se okupiti mnoge utjecajne i strucne licnosti koje ce moci izaci u susret jedni drugima i dati odgovore kao i primiti savjete sa konacnim ciljem sirenja drustvene mreze i kolektivnog boljitka svih Muslimana u Micigenu pa i dalje.

Tako je u petak, 17. januarta svecana noc pocela iza aksam namaza, u predivnoj Behar Dzamiji–biseru nase domace arhitekture, najunikatnije bosansko-hercegovacke gradjevine u Sjevernoj Americi koja se moze iz svakog pogleda dusevno dozivjeti kao jedna moderna bosansko-hercegovacka dzamija, nesto sto je dio nas i nasih buducih nasljednika.

Poslije vecere koja je bila pripremljena od strane Green Super Marketa i Slasticarne Pariz, novopeceni hababi su zamjenili bogatu sofru za konferencijske stolove u kulturnim prostorijama ICC Behar Dzemata. Tu ih je cekala prezentacija Dr. Ali Metawali, inace jednog od najtrazenijih i poznatih lektora u Micigenu pa i sire. Tema je bila “Korporativne odgovornosti“ koja je dotakla modernu etiku poslovnog svijeta sa stanovista Islama.

“Kada smo tek poceli dolaziti ovdje sa Balkana, mogli smo samo izaci u susret jedno drugom sa poslovima po restoranima ili u najbolju ruku fabrikama.“, bile su rijeci Taulanta Kadiu, direktora Balkan-Americkog Centra u detroitskom predgradju Troji, koji je inace porijeklom iz Albanije. Danas zahvaljaujuci mnogim ljudima poput gospodina Kadiu, Muslimani u Americi su uspjeli da se samostalno afirmisu, i prosire poslovne opcije za danasnje i buduce generacije. Tako danas mnogi odvjetnici, doktori, inzinjeri, i profesori nastoje da kroz ovakva druzenja sto vise motivisu i pomazu svoju bracu i sestre kako bi nasli poslove u svojim strukama.

Mnogi su imali sansu da licno doprinesu vecernjim temama i razgovorima, kao i iskusni Imam ef. Makic, glavni imam Behar Dzamije. On je takodje doprinio glavnom predavanju sa pogledom na korporativne odgovornosti i poslovnu etiku iz perspektive Kur’ana i Hadisa.  Druzenje se poslije predavanja preselilo u dzamiju i obilazenje vjerskih odaja kao i buduceg mjesta dzematske biblioteke, koja ce nositi ako Bog da ime prvog predsjednika RBiH, rahmetli Alije Izetbegovica. Kada se drustvo vec primicalo glavnoj kapiji Behar dzamije, sahat na zidu je polahko otkucavao devet sati.  Uzi krug novopecenih hababa razmjenjivali su zadnje ideje, savjete, i naravno vizit karte dok su oblacili jakne a Besim  konacno gasio elektricna kandilja po prelijepom turskom lusteru koji je krasio centralnu kupolu Behar dzamije.

Na kraju svega, sa dusom punom radosti i optimizma mozemo reci samo masha’Allah i aferim svim mimarima, vakifima, i naravno prijateljima ove nase ljepotice i lokalne zajednice u Grand Rapidsu koji su bili domacini jednoj veoma bitnoj i predivnoj noci.

A J

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3