Iftari i ljepote zajedničkog okupljanja

16. april 2022. / 15. ramazan 1443. h.g.

Hvala Allahu gospodaru svih svjetova, salavat i selam na pečata vjerovjesnika Muhammeda a.s., njegovu porodicu, ashabe i sve one koji ga slijede do Sudnjeg dana.

Molimo Allaha da Njegove blagodati prepoznamo dok one traju, a da nas sačuva dana kada ćemo ih prepoznati zato što smo ih izgubili.

Draga braćo i cijenjene sestre u vjeri.

Jedna od mnogobrojnih ljepota mjeseca Ramazana jesu iftari i zajednička okupljanja.

Nakon dvije godine bez zajedničkih iftara i okupljanja, hvala Allahu ponovo smo u prilici da jednu draž Ramazana vratimo u naše zajednice te osjetimo ljepote džemata i zajedničkog okupljanja.

Zejd b. Halid el-Džuheni, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko priredi iftar postaču, imat će istu nagradu kao i on (postač), s tim što postaču neće biti umanjena njegova nagrada.”

Uzvišeni Allah od Sebe nagrađuje onoga ko pripremi iftar postaču, dakle ne iz postačeve nagrade za post, tako da ni postačeva nagrada neće biti umanjena. Ovo su znakovi Allahove blagodati i plemenitost Vrijednost priredjivanja iftara postaču ili postačima vidimo iz ovog hadisa, međutim ljepotu koju nose iftari i zajednička okupljanja je teško objasniti riječima.

Naše zajedničke iftare počinjemo sa klanjanjem akšam-namaza, pa iftarom, teravih-namazom, zikrom, te druženjem. Mnogo dobra donesu ovakva okupljanja, što se da zaključiti iz sljedeće predaje: bilježi se da je Allahov Poslanik, a.s., došao i vidio grupu ashaba okupljenih u džamiji, pa ih upita: Zašto ste se okupili? Da spominjemo Allaha i zahvaljujemo Mu! – odgovoriše. Muhammed, a.s., im na to reče: „Sada mi je došao Džibril, a.s., i obavijestio me da se Allah, dž.š., s vama ponosi pred melekima.“

S tim u vezi, svaki musliman i svaka generacija muslimana treba dati svoj doprinos tom glavnom cilju svih muslimana – jedinstvu – prvo unutar svoje obitelji, džemata, države i Ummeta a ramazan je odlična prilika za to.

            Gledajući vijesti iz naših džemata kako u Americi tako i širom svijeta, ne možemo da ne primjetimo ozarena lica naših džematlija prilikom zajedničkih iftara. Upravo ta draž ta ljepota zajedničkog dobra donosi na naša lica radost, i zbog toga, izmedju ostalog, ramazan jeste mjesec koji jnajposebniji od svih mjeseci.

Molim Allaha da naš post primi, da nas nagradi za naše ibadete i zajedničke iftare, te da nas Allah obraduje Džennetom. Amin.

Samedin-ef. Bajrić        
Islamic community of Bay area Bosniaks – Džemat San Jose          

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.