Iskoristimo ramazanske noći

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

25. april 2022. / 24. ramazan 1443. h.g

Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, neka je salavat i selam na posljednjeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu porodicu i ashabe.

Mjesec ramazan je mjesec intenzivnog ibadeta svih vrsta. Ramazanske noći su izvanredna prilika, neiscrpno blago, nezamjenjivi resurs.

Zamislimo da tokom cijele godine tragamo za dobro skrivenim i neizmjerno vrijednim blagom slijedeći uputstva onih koji su ga sakrili te konačno to pronađemo. Mehanizam zaštite je takav da omogućava neograničen pristup ali u veoma kratkom vremenu, nekoliko dana i noći, a onda se riznice potpuno zatvaraju. Dakle, imamo tačno određen vremenski okvir u kome možemo djelovati, uzeti šta god želimo i ponijeti…ispred nas su dijamanti, rubini, safiri, smaragdi, zlato, srebro itd.

Mi razgledamo, šta od ponuđenog uzeti, a da ne zažalimo za onim što je ostalo.

Činjenica je da šta god od toga čovjek ponese veoma će mu koristiti.

Slično je i sa ramazanskim noćima. Lejletu-l-Kadr je skriveno i jedno od najvrednijih dunjalučkih blaga (resursa) datih vjernicima, riznica Stvoritelja otvorena ummetu Muhammeda a.s.

Za razliku od onog koje smo zamislili na početku, blago noći El-Kadr istovremeno nam koristi na oba svijeta i ne odnosi se samo na materijalni, nego na sveukupni boljitak čovjeka.

Uputstvo za pronalazak i ispravno korištenje ovog blaga je u Kur’anu Časnom te u sunnetu Vjerovjesnika, a.s.

Ne razgledajmo uzalud, nego latimo se blaga ramazanskih noći!

Najvredniju od svih noći, onu koja je bolja od hiljadu mjeseci – Lejletu-l-Kadr tražimo u zadnjoj trećini mjeseca ramazana, a posebno u neparnim noćima.

Nafile, učenje Kur’ana, zikr, dove, sadaka, razmišljanje o Stvoritelju, o stvaranju, o džennetu i džehennemu, čitanje hadisa, sire Muhammeda, a.s., te drugi ibadeti nude nam se kao dijamanti, rubini i smaragdi, kao suho zlato…

To su naša vrata ka džennetu, ka spasu od vatre!

Zbog toga napravimo jednostavan ali efikasan raspored u ramazanskim noćima:

-Učimo dove prije nastupa iftara, a među njima spomenimo i onu u kojoj tražimo najbolje u noći koja slijedi: „Allahumme inni es’eluke hajre ma fi hazihi-l-lejleti ve hajre ma be’adeha…“ (jutarnji i večernji zikr).

-Ne zaboravimo da noć počinje sa akšamskim vremenom, a kada tražimo Lejletu-l-Kadr potrudimo se da ne učinimo ništa što će oskrnaviti njezinu vrijednost. Ibn Kudame kaže: „…većina ljudi je izgube u ranom dijelu noći…“. Spominjanje nekoga, ismijavanje na tuđi račun, bespotrebne šale i slični postupci mogu biti uzrokom skrnavljenja noći te uskraćivanja blagodati.

-Iftarimo se zajedno s porodicom i sa vjernicima.

-Poslije iftara, zahvaljujmo Allahu, dž.š., nekoliko minuta na svim blagodatima:

وَإِن تَعُدُّوا۟ نِعْمَةَ ٱللَّهِ لَا تُحْصُوهَآ ۗ إِنَّ ٱللَّهَ لَغَفُورٌۭ رَّحِيمٌ

“Ako vi budete brojali Allahove blagodati, nećete ih nabrojati – Allah, uistinu, prašta i samilostan je.” (En-Nahl, 18. ajet)

-Klanjajmo namaze u džematu, a posebno jaciju i sabah. Osman b. ‘Affan, r.a., pripovijeda da je čuo Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve selleme, kad kaže: ”Ko klanja jaciju u džematu, kao da je klanjao pola noći, a ko klanja sabah u džematu, kao da je klanjao cijelu noć.”

-Klanjajmo noćni namaz do kraja zajedno sa imamom u džamiji da bi nam se brojalo da smo cijelu noć u namazu.

-Učimo Kur’an, zikr i dove!

-Razgovarajmo neko vrijeme sa prijateljima u džamiji ili izvan nje, nakon teravije, kažimo lijepe riječi, savjetujmo braću i sestre po vjeri da iskoriste vrijeme za ibadet, citirajmo neke hadise o vrijednostima ibadeta i sl.

-Nastavimo ibadet kod kuće sa svojim ukućanima.

-Ne zaboravimo dati zekat i sadekatu-l-fitr te što češće dajimo sadaku.

-Razgovarajmo sa članovima svoje porodice o vrijednostima islama, o stanju našeg imana te ponudimo plan za popravljanje naših djela.

-Proučimo nekoliko sura (stranica) iz Kur’ana sa djecom, obnovimo poznavanje kur’anskih sura.

-Klanjajmo dodatno, makar dva rekata u našoj kući, u džematu, svi članovi porodice zajedno.

-Budimo ukućane na noćni namaz, a ako djeca zbog školskih obaveza nemaju drugog vremena za odmor onda ih bar probudimo na sehur.

-Neparne noći pokušajmo u cjelosti provesti u ibadetu.

O vrijednosti noćnog namaza (Kijamu-l-lejl), Uzvišeni Allah kaže:

يَـٰٓأَيُّهَا ٱلْمُزَّمِّلُ ١ قُمِ ٱلَّيْلَ إِلَّا قَلِيلًۭا ٢ نِّصْفَهُۥٓ أَوِ ٱنقُصْ مِنْهُ قَلِيلًا ٣ أَوْ زِدْ عَلَيْهِ وَرَتِّلِ ٱلْقُرْءَانَ تَرْتِيلًا ٤ إِنَّا سَنُلْقِى عَلَيْكَ قَوْلًۭا ثَقِيلًا ٥ إِنَّ نَاشِئَةَ ٱلَّيْلِ هِىَ أَشَدُّ وَطْـًۭٔا وَأَقْوَمُ قِيلًا

“O ti, umotani! Probdij noć, osim maloga dijela; polovinu njezinu ili malo manje od nje;

i izgovaraj Kur’an pažljivo, Mi ćemo ti, doista, teške riječi slati; ta ustajanje noću, zaista, jače djeluje i izgovara se jasnije.” (El-Muzzemmil, 1.- 6.)

-Dozivajmo Allaha učeći “El-Esmau-l-husna“ – Allahova lijepa imena.

-Ostanimo dugo na kijamu i na sedždi.

-Izgovarajmo što više kratkih, a nama dobro poznatih dova iz Kur’ana i Hadisa tokom cijele noći, u pauzama između namaza i dužih dova na našem jeziku.

Poznat nam je hadis Aiše, r.a., kad je upitala: Allahov Poslaniče, kada bih znala da je noć El-Kadr, šta da dovim Allahu u toj noći? Kazao je Allahov Poslanik: „Reci:

اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي – Allahumme inneke Afuvun tuhibbu l-afve fa’fu ‘anni.”

Gospodaru moj, ti si onaj koji prašta i voliš opraštanje, zato te molim da meni oprostiš.” (Tirmizi)

Uz ovu osnovnu, dodajmo i druge dove koje su nam poznate kao npr. “(Allahumme) rabbena atina fi-d-dunja haseneten ve fi-l-ahireti haseneten ve kina azabe-n-nar.”

-Neprestano zikr činimo, spominjimo Allaha, dž.š., (estagfirullah, subhanallah, elhamdulillah, Allahu ekber, la havle ve la kuvvete illa billah itd.)

-Potrudimo se da naš ibadet bude iskren i raznovrstan.

-Otklonimo stvari koje nam odvlače pažnju na samom početku noći kao što su telefoni, kompjuteri, tv uređaji itd., osim osnovne komunikacije sa članovima porodice i rodbinom.

Budimo pažljivi i oprezni jer čovjek često posegne za internetom sa namjerom da pročita hadis ili nešto o vjeri, te umjesto nekoliko minuta provede sat ili dva na sasvim drugim temama.

Zamolimo Stvoritelja – Allaha, dž.š., da nas uputi na djela koja On najviše voli, te Njega pozovimo za svjedoka da u ramazanskim noćima činimo ono što smatramo najboljim.

Gospodaru naš, oprosti nam grijehe, smiluj nam se i učvrsti nas u islamu.

Omili nam iman, a omrazi nam griješenje i neposlušnost prema Tebi.

Primi naše ibadete, podari nam zdravlje i bereket.

Uzvišeni Allahu, popravi naše stanje individualno i kolektivno. Amin.

Ve-l-hamdu lillahi rabbi-l-alemin.

Muamer ef. Šljivić

Bosnian Islamic Center of Bowling Green, KY

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3