Islamic Society of Bosniaks in Utah

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Islamic Society of Bosniaks in Utah

Imam: Amir ef. Salihović

Ulica: 425 N. 700 W.

Grad: Salt Lake City

Federalna Država: UT

Poštanski Broj: 84116

Država: USA

Telefon: 801–706-3348

Email: isbu@icnab.com bosnjakutah@outlook.com

DŽEMATSKI WEBSITE

Opis:

Islamska zajednica Bosnjaka u Utah kod nadleznih organa u Salt Lake City-ju registrovana je u martu 2007 godine pod nazivom “Islamic Society of Bosniaks in Utah”. Primarni cilj nase zajednice jeste da se brine o vjerskim potrebama Bosnjaka, a iskljucivo se odrzava I razvija svoje aktivnosti samofinansiranjem, od statutarnog mjesecnog clanstva koje iznosi 30 $, odnosno 15 $ (za socijalne slucajeve, penzionere I samohrane majke), te od dobrovoljnih priloga.

Prvi juni 2007 godine zvanicni je datum pocetka rada nase zajednice. To je datum kada je od Rijaseta Islamske zajednice u BIH data saglasnost za formiranje dzemata I kada je od strane Reisu-l-uleme izdat dekret – rjesenje o postavljanju Serif ef. Delica za imama u nasem dzematu.

Nas dzemat je jedan od mnogobrojnih dzemata u Sjevernoj Americi koji je uvezan u krovnu organizaciju IABNA. U dzematu se odrzavaju mnogobrojne aktivnosti :

Klanjanje svih pet dnevnih namaza, dzume I Bajram-namazi

Mekteb (poucavanje mladih osnovama islama), svakog vikenda u 11, 00 a.m

Serijatska vjencanja

Subotom izmedju aksama I jacije odrzava se redovni zikr, a poslije toga sijelo uz kahvu I kolace

Povodom svake mubarek noci ucimo mevlud uz prigodna predavanja

Bajramska druzenja I jos mnogo toga

Islamska zajednica Bosnjaka u Utah je prva organizirana bosnjacka zajednica u Salt Lake City-ju I ima solidnu saradnju sa drugim asocijacijama I udruzenjima.

Samim tim sto je nasa zajednica relativno mlada, u protekloj godini zabiljezili smo mnogo uspjeha, uprkos cinjenici da su pojednici svojim lazima I neneticnim I neislamskim ponasanjem pokusali nanijeti stetu istoj. Allah, subhanehu we te’ala, je htio da mi opstanemo I uspijemo.

Pokrenuta je inicijativa za gradnju prve Bosnjacke dzamije u Salt Lake-u I za nekoliko mjeseci uspjeli smo prikupiti vise od 100 000,00 $.

KALENDAR DOGAĐAJA

07. October 2022.
08. October 2022.
15. October 2022.
22. October 2022.