Ismet-ef. Zejnelović ispraćen u zasluženu penziju

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Atlanta, GA – U subotu 5. februara 2022. godine nakon 23. godine imamske misije u džematu Zajednica Bošnjaka Georgije u zasluženu penziju ispraćen je Ismet-ef. Zejnelović, glavni imam Medžlisa 4 – jug, Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA).

Prelijepom ispraćaju pored mnogih džematlija prisustvovao je i muftija Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike dr. Sabahudin-ef. Ćeman, kao i glavni imami preostala tri medžlisa IZBSA, dr. Muaz-ef. Redžić, mr. Abdulah-ef. Polovina, i Muris-ef. Neimralija, te mnogobrojni imami kolege i drugi gosti sa područja Amerike.

Ismet-ef. Zejnelović je rođen u ulcinjskoj opštini, a osnovnu školu je završio u Starom Baru. Gazi Husrev-begovu medresu završio je 1976. godine, a studij Orijentalistike 1980. godine u Prištini. Radio je u Libiji, Tripoli kao prevodilac za arapski jezik pri SSNO-u od septembra 1982. godine do augusta 1987. godine sa prekidom od godinu dana (83.-84.), kada je bio vršilac dužnosti imama u Starom Baru, nakon bolesti rahmetli Halil-ef. Seferovića.

U periodu nakon povratka iz Libije do kraja 91. godine vodio privatni posao, a rat ga je zatekao u Sarajevu koji je sa porodicom napustio u maju 92. u konvoju Dječje ambasade.

Vrijeme do 31. marta 1993. proveo u Hrvatskoj u radu sa bosanskim izbjeglicama, a od 1. aprila 1994. do 29. juna 1998. proveo u Njemačkoj. Osnovao novi džemat u Bonnu i bio imam istoga do odlaska u SAD, gdje bez prekida živi do danas.

Dužnost imama u bošnjačkom džematu Zajednice Bošnjaka Georgije obavljao je od 29. augusta 1998. godine, a bio je učesnik raznih nivoa organizovanja Bošnjaka Sjeverne Amerike. Između ostalog, obnašao je dužnost glavnog imama Medžlisa 4 koji obuhvata 11 džemata iz 7 saveznih država Amerike, a obnašao je i dužnost šefa Ureda za hadždž i umru pri Islamskoj zajednici Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Oženjen je suprugom Faketom sa kojom ima sina Farisa i kćerku Ilmu. Dedo je troje unučadi.

Djeca mekteba Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike uvakufila su bunar u Ugandi u ime Ismet-ef. Zejnelovića čemu se on posebno obradovao jer je mnogo volio raditi sa djecom.

Novi imam u džematu je Senad-ef. Šehić.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3