Kamen temeljac za Aladžu džamiju

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Sarajevo, 29. maj 2014. (MINA) – U petak 30. maja 2014. nakon džume namaza svečano će se obaviti polaganje kamena temeljca za ponovnu izgradnju Aladža džamije u Foči.

Džumu namaz će imamiti i hutbu održati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Svečanosti će prisustvovati i delegacija Direkcije vakufa Republike Turske koju će predvoditi generalni direktor Generalne direkcije vakufa Adnan Ertem.

U martu ove godine potpisan je protokol o obnovi Aladža džamije između Direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije IZ-e u BiH. Obnova i ponovna izgradnja će se vršiti prema projektu kojeg je za ovu namjenu 2009. godine uradila firma „Delta -3 Infinitet Mostar“, a kojeg su odobrili Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a te Odjel za zaštitu prirodnog, kulturnog i historijskog naslijeđa Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Izvođač radova biće renomirana firma „Sama Inşaat“ iz Burse. Sama Inşaat se već trideset godina, između ostalog, bavi projektovanjem, izgradnjom rekonstrukcijom i obnovom starih kulturno-historijskih objekata. Predviđeno je da radovi započnu odmah nakon postavljanja kamena temeljca.

KALENDAR DOGAĐAJA

07. October 2022.
08. October 2022.
15. October 2022.
22. October 2022.