Kurban bajramska hutba muftije dr. Sabahudin ef. Ćemana

Kurban bajramska hutba 1439-2018

Svemogući Allah u Kur’anu kaže:

{إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ }

“Mi smo ti, uistinu, mnogo dobro dali, zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji“.(el-Kevser, 1,2)

{ وَاتْلُ عَلَيْهِمْ نَبَأَ ابْنَيْ آدَمَ بِالْحَقِّ إِذْ قَرَّبَا قُرْبَانًا فَتُقُبِّلَ مِنْ أَحَدِهِمَا وَلَمْ يُتَقَبَّلْ مِنَ الْآخَرِ قَالَ لَأَقْتُلَنَّكَ ۖ قَالَ إِنَّمَا يَتَقَبَّلُ اللَّهُ مِنَ الْمُتَّقِينَ}

„I ispričaj im o dvojici Ademovih sinova, onako kako je bilo, kada su njih dvojica žrtvu prinijeli, pa kada je od jednog bila primljena,a od drugog nije,…“ (el-Maide, 27)

Draga i poštovana braćo!

Najznačajniji islamski blagdan Kurban-bajram ili Hadži-bajram je islamski praznik prinošenja žrtve, koji dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana i traje četiri dana.

Ramazan i ramazanski bajram je bio period individualne i duhovne izgradnje, a hadžijski ili kurban bajram je period društvene odgovornosti i nadogradnje, jer u sebi nosi elemente koji se iskazuju kroz niz aktivnosti kao što su hadžski obredi, obred klanja i dijeljenja kurbana, učenje tekbira i druge ibadete.

Sama institucija kurbana – žrtve u ime Allaha egzistira od samog početka čovječanstva pa sve do danas, od praoca Adema, a.s., prinošenja žrtve njegovih sinova Kabila i Habila, preko Ibrahima i Ismaila, a.s., pa do posljednjeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s..

وَلِكُلِّ أُمَّةٍ جَعَلْنَا مَنْسَكًا لِيَذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ عَلَى مَا رَزَقَهُمْ مِنْ بَهِيمَةِ الأَنْعَامِ فَإِلَهُكُمْ إِلَهٌ وَاحِدٌ فَلَهُ أَسْلِمُوا وَبَشِّرْ الْمُخْبِتِينَ .

„Svakoj vjerskoj zajednici propisali smo klanje kurbana da bi spominjali Allahovo ime prilikom klanja stoke koju im On daje. Vaš Bog je jedan Bog, zato se samo Njemu iskreno predajte! A radosnom viješću obraduj poslušne.“(el-Hadždž, 34)

Prenosi se od Zejda b. Erkam da je rekao:

وعَنْ زَيْدِ بْنِ أَرْقَمَ قَالَ قَالَ أَصْحَابُ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَا رَسُولَ اللَّهِ مَا هَذِهِ الْأَضَاحِيُّ قَالَ سُنَّةُ أَبِيكُمْ إِبْرَاهِيمَ قَالُوا فَمَا لَنَا فِيهَا يَا رَسُولَ اللَّهِ قَالَ بِكُلِّ شَعَرَةٍ حَسَنَةٌ قَالُوا فَالصُّوفُ يَا رَسُولَ اللَّهِ قَالَ بِكُلِّ شَعَرَةٍ مِنْ الصُّوفِ حَسَنَةٌ

„Ashabi Allahovog Poslanika, s.a.v.s., su rekli: ‘Allahov Poslaniče, zašto koljemo kurbane?“ On je odgovorio: „To je sunnet vašeg oca Ibrahima a.s.“, pa su rekli: „A šta mi imamo s tim, Allahov Poslaniče?“ Rekao je: “ Za svaku dlaku imate dobro djelo.“ Rekli su: „Pa to je vuna, Allahov Poslaniče.“ Rekao je: „Za svaku dlaku vune dobro djelo.“ (Ahmed, Tirmizi i Ibn Madže)

Svemogući Allah nam u kazivanju o Ibrahimu, a.s., kazuje:

وَنَادَيْنَاهُ أَنْ يَا إِبْرَاهِيمُ .قَدْ صَدَّقْتَ الرُّؤْيَا إِنَّا كَذَلِكَ نَجْزِي الْمُحْسِنِينَ.إِنَّ هَذَا لَهُوَ الْبَلاءُ الْمُبِين. وَفَدَيْنَاهُ بِذِبْحٍ عَظِيمٍ.

„Mi ga zovnusmo: “O Ibrahime, ti si se Objavi u snu odazvao; – a Mi ovako nagrađujemo one koji dobra djela čine – to je, zaista, bilo pravo iskušenje!” – i kurbanom velikim ga iskupismo.“(es-Saffat, 104-107)

Kurban jezički i po smislu označava bliskost sa Allahom, dž.š, spremnost na žrtvu u ime Njega, tevekkul- oslanjanje na Allaha, a sve na dobrobit drugih ljudi, kao i bliskost sa ljudima, kroz uzajamno darivanje, pomaganje i nesebičnost.

Za vrijeme kurban Bajrama najbolje se osjeti moć jedinstva, što je farz u našoj lijepoj vjeri, a upravo jedinstvo i zajedništvo su ono što danas našem ummetu najviše nedostaje. U ovim danima muslimani na najbolji način izvršavaju šerijatske propise i farz i vadžib i sunnet, hadžske obrede kao farz ili peti islamski šart, obavljaju bajram namaz, kolju kurban i uče tekbire (tekbiri-tešrik) nakon obavljenih namaza u toku bajrama, kao vadžib, održavaju rodbinske i komšijske veze kao sunnet…

Obredi hadža, poput obavljanja tavafa ili stajanja na Arefatu, dokazuju nam da možemo biti jedinstveni i pored svih naših različitosti; rase, tradicije, jezika, praktikovanja vjere itd., dok nam obred kurbana govori o našoj volji i spremnosti da se žrtvujemo i drugom pomognemo, da blagodat nama datu od Allaha, dž.š., podijelimo sa onima kojima je Allah nije dao. Bitan je čist i iskren nijet u srcu.

U toku hadžskih obreda i boravka u haremima, hadžije, a i oni koji su kod svojih kuća, Svevišnjem Allahu se obraćaju ibadetima i dovama, kako za sebe, tako i za svoje najmilije i za sve muslimane i muslimanke, Allaha mole za potrebe drugih a ne samo za svoje vlastite potrebe i vlastite želje.

Draga i poštovana braćo,

Ne dozvolimo da budemo poput podanika iz priče o kralju koji je naredio svojim radnicima da naprave veliku posudu, pa kada je bila gotova, naredi im da se preko noći iz svakog domaćinstva donese po jedna čaša mlijeka, kako bi se napunila ta velika posuda i iz nje pomogli siromašni.

Kada dobiše naređenje svi podanici odoše kući po čašu mlijeka.Jedan čovjek pripremavši mlijeko pomisli: “Pa, ako će svi donijeti po čašu mlijeka a ja donesem čašu vode, to se neće ni primjetiti. Pošto je noć, neće niko ni opaziti da sam ja donio vodu umjesto mlijeka.” Tako i uradi. Brzo odnese vodu do velike posude i vrati se kući. Kada je kralj ujutro došao da pregleda posudu iznenadi se. Posuda je bila puna vode. Mlijeku ni traga. Svako je mislio kao i onaj čovjek: “Neću ja donijeti mlijeko jer, svi drugi će to uraditi i ništa neće primijetiti.”

Dakle, bitan je nijjet-namjera. Kada se treba raditi za zajednicu, džema’at, nemojmo misliti da će to drugi uraditi. Počnimo od sebe, jer ako mi kao pojedinci nešto ne uradimo, neće niko drugi. Radimo i djelujmo iskreno i ispravno kako bismo bili uspješni na ovome svijetu i spašeni na onom svijetu.

Poštovana braćo,

U ovim mubarek danima nastojmo pokazati i javno objelodaniti tri najbitnije stvari: jedinstvo muslimana, spremnost na žrtvu ( materijalnu ali i duhovnu) onoga što nam je najmilije i dove koje su odraz čovjekovog imana kojeg i drugi osjete, što i jeste ljepota našeg vjerovanja i praktikovanja dini-islama.

Molim Svevišnjeg Allaha da nam dini-islam bude vjera, koju s predanošću i posvećenošću slijedimo i smatramo našim životnim stilom i da Muhammed, s.a.v.s., bude naš poslanik i vjerovjesnik, najuspješniji učitelj ikada, čiji sunnet slijedimo i u našem životu praktikujemo.

Molim Allaha da ovog bajrama, pored klanja kurbana, žrtvujemo i sve svoje loše misli, pogubne ideje, mržnju, zavidnost, zluradost i nepravdu, da osjetimo da nas kurban obavezuje, ne samo pukom darežljivošću i razmjenom bajramskih čestitki, nego i da žrtvujemo svoju sebičnost i egoističnost pored žrtvovanja imetka, da žrtvujmo ovog jutra i sve barijere koje su nas do sad razdvajale i udaljavale od jedinstva, od džema’ata.

Svevišnji Allahu, iskreno Te molimo da u našim srcima zažive ove poruke i da se, ovi dani ibadeta i propitivanja našeg zajedništva i našeg jedinstva, nastave i tokom ostatka godine, kako bismo našom žrtvom, brigom i dovom postigli jedinstvo koje nam je obaveza, da uspješno prevazilazimo naše podjele, stavljamo naše zajedničke interese ispred pojedinačnih i da iskreno u svojim dovama tražimo Allahovo, dž.š., zadovoljstvo, prije bilo kojeg drugog zadovoljstva i interesa.

Svevišnji Allahu, molimo Te da nam se smiluješ, na Pravom putu nas učvrstiš i od nas svako zlo koje si stvorio udaljiš, da podariš nama i našim najmilijim svako dobro ovoga svijeta i svako dobro na budućem svijetu i sačuvaš nas vatre džehennemske.

Svevišnji Allahu, molimo Te da oprostiš grijehe naše i podariš nam zdravlje, čestitu porodicu, dobar posao i halal imetak, da nam u njima podariš bereket, sačuvaš nas kaburskog azaba i podariš vječnu sreću i najbolje društvo u najvišim stupnjevima Tvoga dženneta.

Allahumme amin!

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.