Search
Close this search box.

Ljetna škola islama “Mala medresa 2022” 

Medresa „Osman-ef. Redžović“ iz Visokog, i Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA) od 2013. godine zvanično, a od 2009. godine nezvanično, partnerski realiziraju projekt ljetne škole za tinejdžere uzrasta 15-18 godina iz džemata IZBSA nazvan „Mala medresa“. Projekat „Mala medresa” je edukativni program koji traje dvije sedmice, dizajniran tako da pomaže u jačanju vjerskog i nacionalnog identiteta polaznika. Pored nastave u učionicama, program obuhvata i posjete kulturno historijskim i prirodnim znamenitostima Bosne i Hercegovine, a u cijelosti ga realizira nastavno osoblje Medrese.

Kroz „Malu medresu“ je do 2020. godine prošlo više stotina zadovoljnih kandidata, a brojke su rasle iz godine u godinu. Za 2020. planirano je veliko proširenje projekta, i organizacija „Male medrese“ na dva nivoa. Sve je zaustavljeno pandemijom virusa Covid-19.

Svjesni značaja „Male medrese“ za Bošnjake, na sastanku održanom u petak, 21.1.2022., Uprava Medrese „Osman ef. Redžović“ i muftija Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, dr. Sabahudin Ćeman, dogovorili su da ove godine Mala medresa ponovo otvori vrata mladima iz džemata ICNAB-a. Obje strane iskazale su spremnost da preuzmu odgovornost za realizaciju ovog projekta i u otežanim uvjetima. Iskazana je nada da će epidemiološki uvjeti biti povoljni, te da će se, uz iskustvo koje menadžment Medrese ima, program realizirati bez posebnih restrikcija, kao i prethodnih godina. Sretni smo što vas nakon dvije godine pauze možemo pozvati da se prijavite za učešće.

Ovogodišnja „Mala medresa” realizirat će se, ako Bog da, nakon Kurban-bajrama, u periodu od 14. do 26. jula 2022. godine. Više informacija će u narednom periodu biti dostupno kroz naše džemate, a svi zainteresovani uzrasta 14-18 godina do tad mogu poslati pitanje na malamedresa@izbsa.com.

Sve prijave primljene do 31. marta 2022. godine će se evaluirati prema prioritetima i kriterijama korištenim u prijašnjim programima ustanovljenim i usaglašenim od strane profesora i organizatora. Tokom aprila, svi primljeni kandidati će biti obavješteni, a ako bude slobodnih mjesta rok za prijave će biti produžen.

Pozivamo omladinu da iskoriste ovu priliku i da dio svog ljetnog raspusta provedu na ljetnoj školi, putujući Bosnom i Hercegovinom, družeći se sa svojim prijateljima, zabavljajući se i učeći.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

08. June 2024.

Finalno mektepsko tamičenje IZBSA