Search
Close this search box.

“Mala Medresa” ponovo otvara svoja vrata mladima iz Sjeverne Amerike

U petak, 21. januara 2022. godine u zvaničnoj posjeti Medresi „Osman-ef. Redžović“ boravio je dr. Sabahudin ef. Ćeman, muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi (ICNAB).

Medresa u Visokom i ICNAB od 2009. godine partnerski realiziraju projekt ljetne škole „Mala medresa“. U sklopu ovog projekta mladi uzrasta od 15 do 18 godina svakog ljeta u periodu od 1. do 15. jula pohađaju obrazovni program usmjeren ka očuvanju vjerskog i nacionalnog identiteta Bošnjaka koji žive van domovine. „Mala medresa“ je veoma uspješno realizirana sve do 2020. godine kada to nije bilo moguće učiniti radi okolnosti izazvanih pandemijom virusa Covid-19. 

Domaćini su iskoristili ovu priliku da muftiju dr. Ćemana upoznaju sa razvojnim projektima koji su realizirani tokom 2021. godine. Radi se o proširenju kapaciteta Medrese kako bi se udovoljilo povećanom interesu kandidata za upis u ovu školu. Radovi su obuhvatili izgradnju novog sprata na školskoj zgradi sa pet učionica i pripadajućim sadržajima, kao i opremanje novog paviljona u đačkom domu ukupnog kapaciteta od 40 kreveta.

Nakon obilaska novih prostorija, u prisustvu pomoćnika direktora Medrese, Amele Numanagić i Dženana Rezakovića, obavljeni su razgovori o budućnosti projekta „Mala medresa“. Zajednički stav je da se radi o projektu od izuzetne važnosti, te da će se uložiti svi potrebni napori kako bi ovog ljeta, nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom virusa Covid-19, „Mala medresa“ ponovo otvorila vrata bošnjačkoj omladini sa područja Sjeverne Amerike.

– Kroz „Malu medresu“ je od 2009. godine do danas prošlo stotine tinejdžera iz naših džemata u Sjevernoj Americi. Smatramo da su znanja i vještine koje su ponijeli iz Medrese u Visokom doprinijeli očuvanju njihovog vjerskog i nacionalnog identiteta. Organiziranje obrazovnog projekta ove vrste predstavlja trajni izazov za sve nas u Medresi i pomaže nam u profesionalnom i institucionalnom razvoju – kazao je direktor Medrese Dženan Handžić.

Muftija dr. Sabahudin ef. Ćeman je čestitao direktoru Medrese i njegovim saradnicima na izuzetnim rezultatima koje su postigli u prethodnom periodu, i još jednom iskazao opredijeljenost ICNAB-a za nastavak saradnje sa Medresom.

– „Mala medresa“ predstavlja, kao što smo to više puta isticali, jedan od najvažnijih projekata ICNAB-a. Možemo slobodno kazati da, kada je u pitanju rad sa mladima, plodove „Male medrese“ već uveliko osjetimo i uživamo. Napredak koji je Medresa ostvarila u prethodnom periodu, i u koji sam se danas imao priliku lično uvjeriti, svjedoči o vitalnosti ove ustanove i na najbolji način objašnjava zašto smo baš u njima prepoznali partnera za ovaj projekt. Sretan sam što su, i u ovim složenim i nepredvidivim uvjetima sa kojima se svi suočavamo, iskazali spremnost na saradnju, i što možemo očekivati da će se „Mala medresa“ nakon dvogodišnje pauze ipak ponovo realizirati. S obzirom na datume u kojima dočekujemo Kurban-bajram ove godine, moraće doći do pomjeranja termina za polovinu mjeseca jula – istakao je muftija Ćeman, te izrazio nadu da će zvanične i detaljne informacije o „Maloj medresi 2022“ biti uskoro objavljene.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

08. June 2024.

Finalno mektepsko tamičenje IZBSA