Medjureligijski skup održan u gradu Syracuse, NY

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U ponedjeljak, 8.februara 2016.godine u gradu Syracuse, NY, u džamiji Isa sin Merjemin ili Isus sin Marijin, a u organizaciji medjureligijskog viješa i lokalnih vjerskih zajednica je održano šesto godišnje okupljanje “Medjureligijska harmonija”.

Džamija Isusa sina Marijinog je džamija koja je prethodno bila njemačka katolička crkva. Napuštena je propadala pod zubom vremena, a napokon ju je crkva prodala muslimanskoj zajednici koja ju je renovirala sačuvavši većinski izgled nekadašnje crkve. Iako džamija nije bošnjačka, veliki dio posla oko renoviranja su uradili baš bošnjaci kao vrsni gradjevinari. U renoviranju džamije je vodjena briga da se vrati stari izgled unutrasnjosti džamije, a zato se opet pobrinuo mladi umjetnik Omar Rifatbegović koji je vrlo vješto zabojio ljudske likove na džamijskim stropovima, a povratio staru boju zidova. Od sinošnjih posjetilaca se dalo čuti kako imaju osjećaj da je ovo oduvijek bila džamija, a većina prisutnih je priznala da su prvi put ušli u džamiju.

Interesantno je spomenuti da je džamija vec prije dospjela u članke raznih svjetskih medija jer je bilo grupa koje su pokušavali osporiti kupovinu crkve te njenu preinaku u džamiju kao i rušenje krstova sa visokih tornjeva. Srećom buka se smirila, te je renoviranje nastavljeno i privedeno kraju bez problema.

Predstavnici raznih vjerskih skupina koje žive u i oko grada Syracuse-a su se predstavili prisutnima prezentacijama i kratkim spjevovima, a glavni imam večeri koji je predvodio jaciju namaz je bio Muris ef. Neimarlija, imam u Islamskom kulturnom Centru Bošnjaka Syracuse i oblasni imam medžlisa 3 – sjeveroistok. Odjeven u crno džube sa srebreničkim cvijetom na srcu, noseći na glavi bijelu ahmediju učio je ajete iz sure Merjem u džamiji koja se zove po sinu Merjeminom, a koja je prethodno bila crkva. Džamija je odzvanjala kur’anskim ajetima koji su se odbijali od visoke stropove i doticali srca i duše prisutnih. Većina prisutnih je se pridružila namazu, a prijevod proučenog su imali na engleskom jeziku. Večer je bila posebno lijepa, a mnogi od prisutnih su napustili džamiju sa suzama u očima i osmijehom na licima. Sinošnji skup govori da još uvijek ima nade u multikuluralnu i multireligijsku Ameriku i da američki muslimani, bilo to nekome krivo ili ne, predstavljaju značajan i vrijedan faktor američkog društva. Nadamo se da ćemo o sličnim projektima medjureligijskog razumijevanja čuti i iz ostalih dijelova Amerike, a posebno iz konzervativnih država.

KALENDAR DOGAĐAJA

04. February 2023.

Skupština medžlisa 1

11. February 2023.

Skuština medžlisa 4

18. February 2023.

Skupština medžlisa 2

25. February 2023.

Skupština medžlisa 3