Mevlud u Chicagu

U povodu obilježavanja mjeseca rođenja posljednjeg Božijeg poslanika, Muhammeda, alejhis-selam, u subotu, 2-og decembra 2017.godine u džematu BICC upriličen je svečani mevludski program

Organizator ove prelijepog događaja bilo je Vijeće roditelja u saradnji i uz podršku džematskog Odbora, a program su izvela djeca iz Mekteba, omladinski hor Nur i čikaški imami.

Program je počeo obraćanjem imama domaćina, hfz. Muriza ef. Mešića, koji je kazao da nas mjesec rebiul-evvel svake godine iznova obavezuje da sa većeom ljubavlju i čežnjom donosimo salavate na Poslanika, alejhis-selam.

A onda su polaznici Mekteba izrecitovali nekoliko stihova u čast Allahovog Poslanika, a.s., i pročitali tekst u kojem se opisuju njegove plemenite osobine. Večer je ukrasio džematski hor Nur sa nekoliko prelijepih ilahija o poslaniku Muhammedu, alejhis-selam.

Gosti ovog programa bili su čikaški imami dr. Hazim ef. Fazlić i dr. Senad ef. Agić, koji je prisutne počastio nadahnutim vazom, a program je posebno ukrasio novi imam Albansko-američkog islamskog centra u Čikagu, Ejup ef. Jakupi, svojim prelijepim učenjem Kur’ana, a zatim mevluda na turskom jeziku.

Jednostavno rečeno, ambijent i atmosfera te mevludske večeri u Čikagu podsjećala je na prijašnja vremena kada su se mevludi učili u mahalskim džamijama uz veliki broj onih koje mevludsko šerbe i dalje napaja.

Neka je salavat i selam na časnog pejgambera, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.