Moj put na Hadž

Kako su avioni iz raznih americkih gradova slijetali na njujorski aerodrom JFK, tako se Ismet Ef. Zejnilovic sve vise radovao. Spisak koji je drzao u ruci popunjavao se prema broju 60 – koliko hadzija ove godine u organizaciji Islamske asocijacije ICNAB putuje da obavi ovu lijepu islamsku duznost.

A na aerodromu guzva. Terminal 1 pun hadzija raznih boja i nacija. Nase hadzije traze jedni druge i krecu veselo ka salteru saudijske avio kompanije gdje predajemo kofer i dobijamo karte i potrebne informacije. Do leta ovog trenutka ima jos skoro tri sata. Mi pusaci imamo dovoljno vremena da jos koju zapalimo uz skoro obaveznu “Starbucks” kahvu koja se srecom nasla u blizini.

Utom je doslo i vrijeme da se krene ka gejtu. Odlicno organizirana sluzba aerodromske sigurnosti doprinjela je tome da smo i taj dio “posla” obavili za samo 15 minuta.

Ovaj tekst zavrsava da pisem na telefonu samo sahat vremena pred polijetanje.

Oko mene neki od hadzija vec dremucka udobno opusteni u aerdromskoj fotelji. Prepoznajem Jasmina ef. Latifovica iz Pinellas parka na Floridi. Pogledom trazi mjesto na aerodromu gdje ce sa nekim dzematlijama obaviti aksam namaz. Pridruzujem se njima i od srca vas sellamim sa JFK aerodroma.

FOTO GALERIJA

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.