Muftija dr.Sabahudin-ef.Ćeman u posjeti džematu ICBAB San Jose California.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U petak 29.aprila džemat Islamic Community of Bay area Bosniaks u San Jose, CA u okviru ramazanske posjete službeno je posjetio muftija Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike dr.Sabahudin-ef. Ćeman. Muftija Ćeman je održao posjednju hutbu i klanjao džuma namaz u ovogodišnjem Ramazanu.

Govoreći o ustrajnosti u dobrim djelima te posebnosti nagrada za koje se nadamo da smo u Ramazanu zaslužili muftija Ćeman nas je posjetio: “Ovaj mjesec će svjedočiti pred Allahom, na Sudnjem danu, bilo za nas iliprotiv nas. Svjedočiće za one koji su shvatili njegovu vrijednost i korist od njegovih nagrada i svjedočit će protiv onih koji su ignorisali njegove vrline i nisu iskoristili taj poseban dar od Allaha dž.š”.

Govoreći o značaju zajednica, džemata i svih benefita koje zajednica nudi muftija Ćeman je naglasio: “Džemat je lađa spasa. Džemat čuva i nas i naše porodice. Kad god možemo doći u džamiju i džemat, to trebamo učiniti. Ibn Mesud je govorio: „Vallahi ti je bolje ono što prezireš u džematu od onoga što voliš u kući.” Ima grešaka na sve strane. Ima onih koji načine grešku iz neznanja, neki mozda i svjesno, ali ipak džemat je tu da se jedni pored drugih odgajamo i da se učimo propisima naše vjere, da se savjetujemo i da se potpomažemo” rekao je muftija Ćeman između ostalog na hutbi u San Joseu.


Nakon teravih namaza muftija Ćeman je uz pristustvo velikog broja vijernika i vijernica nastavio druženje u džematu San Jose kroz vazu nasihat te još jednom podsjetio sve pristune: “Ne dozvolimo da Nur koji smo unijeli u naša srca i umove, naše kuće i porodice, u naše džamije da nestane nakon ramazana. Nur pravednosti, pokornosti, bratstva i jedinstva. Ne dozvolimo da naše džamije postanu prazne nakon mjeseca Ramazana, jer je najveći Miskin džamija bez Zinata (ukrasa).”

KALENDAR DOGAĐAJA

07. October 2022.
08. October 2022.
15. October 2022.
22. October 2022.