Muftija dr.Sabahudin-ef.Ćeman u posjeti džematu ICBAB San Jose California.

U petak 29.aprila džemat Islamic Community of Bay area Bosniaks u San Jose, CA u okviru ramazanske posjete službeno je posjetio muftija Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike dr.Sabahudin-ef. Ćeman. Muftija Ćeman je održao posjednju hutbu i klanjao džuma namaz u ovogodišnjem Ramazanu.

Govoreći o ustrajnosti u dobrim djelima te posebnosti nagrada za koje se nadamo da smo u Ramazanu zaslužili muftija Ćeman nas je posjetio: “Ovaj mjesec će svjedočiti pred Allahom, na Sudnjem danu, bilo za nas iliprotiv nas. Svjedočiće za one koji su shvatili njegovu vrijednost i korist od njegovih nagrada i svjedočit će protiv onih koji su ignorisali njegove vrline i nisu iskoristili taj poseban dar od Allaha dž.š”.

Govoreći o značaju zajednica, džemata i svih benefita koje zajednica nudi muftija Ćeman je naglasio: “Džemat je lađa spasa. Džemat čuva i nas i naše porodice. Kad god možemo doći u džamiju i džemat, to trebamo učiniti. Ibn Mesud je govorio: „Vallahi ti je bolje ono što prezireš u džematu od onoga što voliš u kući.” Ima grešaka na sve strane. Ima onih koji načine grešku iz neznanja, neki mozda i svjesno, ali ipak džemat je tu da se jedni pored drugih odgajamo i da se učimo propisima naše vjere, da se savjetujemo i da se potpomažemo” rekao je muftija Ćeman između ostalog na hutbi u San Joseu.


Nakon teravih namaza muftija Ćeman je uz pristustvo velikog broja vijernika i vijernica nastavio druženje u džematu San Jose kroz vazu nasihat te još jednom podsjetio sve pristune: “Ne dozvolimo da Nur koji smo unijeli u naša srca i umove, naše kuće i porodice, u naše džamije da nestane nakon ramazana. Nur pravednosti, pokornosti, bratstva i jedinstva. Ne dozvolimo da naše džamije postanu prazne nakon mjeseca Ramazana, jer je najveći Miskin džamija bez Zinata (ukrasa).”

Posljednje vijesti

KALENDAR DOGAĐAJA

29. December 2023.